Pašteta od tunjevine, sjajan namaz za svaku priliku

Ove zime paštete su moja opsesija, pored razne želatinaste hrane, o kojoj ću pisati kasnije. Nije mi ranije padalo na pamet da sama spremam hranu koju sam navikla da kupujem u prodavnici, ali kako sam počela da više vodim računa šta jedem, i koliko, uz to obožavam kuhinjske projekte ove vrste, bilo je logično da ću završiti sa spremanjem domaćih pašteta. Skoro sam objavila recept za paštetu od pileće džigerice, ovoga puta to je pašteta od tunjevine iz konzerve. Podseća na onu iz tube koju pravi Rio Mare, jedino što u ovu idu provereno dobri sastojci. Vrlo se jednostavno sprema, znatno je jeftinija od kupovne, i ukus joj je fantastičan.

Paštetu od tunjevine možete da jedete za doručak ili kao užinu, namazanu na prepečeni ili sveži hleb. Ali, možete da je služite kao party hranu, uz krekere, ili kao predjelo za svečane večere.

Videla sam negde kako prave paštetu od tunjevine na ovaj način, sa slojem mlevene slatke paprike i sitno iseckanog zeleniša, i kad se namaže na parče hleba dobije se fini sloj u više boja. Mene je to potpuno impresioniralo, morala sam to da probam. Vi to ne morate da radite, ali je efektno, uz to kapar, mladi luk i peršun su sjajni dodaci. Dodatak slanih inćuna i korice limuna daju izuzetan ukus pašteti.

Nabavila sam neku plastičnu usku posudicu idealnu za oblikovanje pašteta, ali vi možete da je služite i u običnim činijicama, ne moraju da budu oblikovane u kalupima.

Ako volite sličnu hranu pogledajte i recepte za:


Pašteta od tunjevine


sastojci:

1 mala konzerva (113g neto) tunjevine, najbolje u maslinovom ulju

100g putera, na sobnoj temperaturi, iseckan na manje komade

3 mala inćuna

Izrendana korica od pola limuna

1 kašičica limunovog soka

1 kašičica slatke mlevene paprike

1 kašika kapra, sitno iseckanog

2 mlada luka, sitno iseckan zeleni deo

1 kašika svežeg peršuna, sitno iseckanog

za služenje: hleb, tost, krekeri

priprema:

Stavite u dublju činiju tunjevinu koju ste ocedili od ulja ili vode, inćune, omekšao puter, limunovu koricu i sok. To sve izblendajte štapnim mikserom dok ne dobijete vrlo glatku smesu.

Prebacite paštetu u posudu za služenje, ili u kalup koji ste obložili papirom za pečenje, kao što sam ja to uradila. Preko pospite u jednakom sloju slatku papriku. Pa preko toga stavite pomešani iseckani kapar, mladi luk i peršun.

Pokrijte paštetu i ostavite je u frižideru da se stvrdne preko noći. Pre služenja paštete od tunjevine, ako ste je stavili u kalup, prevrnite je i skinite papir.

Služite paštetu namazanu na tost, za doručak, ili ako spremate paštetu za neko okupljanje, služite je uz krekere ili prepečen hleb, raznu turšiju i tvrdi sir.

Čuvajte paštetu od tunjevine u frižideru, i koristite je u roku od 3-4 dana.


Zavirite i u ove recepte:

4 Comments

  1. Predivno izgleda. Probacu sigurno. Ipak,nemam incune I ne znam da li bi bitno uticali na ukus
    Sta mislite Ivana?
    Lijep pozdrav Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *