Bezguletenski krekeri sa bademom i posipom

Iz nekog razloga ovi krekeri su neobično skupi kupljeni u prodavnici iako su bademi samo deo brojnih sastojka. Kao što ćete videti vrlo se jednostavno spremaju i zaista nema razloga kupovati ih. I 100% su od badema. Možete da u njih stavljate razne sastojke, to mogu da budu razni začini i začinsko bilje. Ili da ih kombinujete sa mlevenim lešnicima (to su ovi na fotografiji) ili lanom. Vrlo su zanimljivi kada se na njih stavi posip, što zbog ukusa što zbog izgleda.

Možete krekere same da grickate, uz recimo čaj, ili da ih služite uz tvrde i polutvrde sireve i voće. Takođe su super uz bobove pihtije, marokanski dip od boba, paštetu od tunjevine, pa i ajvar.

Skoro sam bila ne nekom okupljanju gde se služila slična hrana: krekeri, odlični sirevi i vino. Bila je tu, verovali ili ne, balkanska ženska delegacija u poseti Baltimoru, domaćica je bila moja komšinica. Ona je inače i ugostila jednu našu Nišlijku. Bilo je vrlo prijatno veče, lepo smo se ispričali, poredili Ameriku i Balkan, i u jednom trenutku čujem ja prigušenu muziku koja zvuči poznato. Načuljim uši, kad ono Dragana Mirković peva. Kaže domaćica ponosno, pronašla sam vašu srpsku muziku. Vuče malo na bliskoistočnu, podseća na pevačicu Ofra Hazu. Akšli, not! kažem ja. Srpska muzika to je harmonika, i po koja violina. Uzeh njen telefon da prebacim na muziku Miroslava Ilića, da čuje šta je izvorna srpska muzika, i onda sam se predomislila, pustila sam Zdravka Čolića ipak. To je provereni crowed-pleaser.


Bezguletenski krekeri sa bademom i posipom


sastojci:

130 g brašna od badema (možete i sami a ga napravite, pogledajte ovde kako)

3/4 kašičice soli

2-3 kašike izrendanog parmezana

1 jaje, umućeno

1 kašika maslinovog ulja

Opcioni sastojci: sitno iseckan timijan (majčina dušica), ruzmarin, susam, mleveni lešnici, itd.

Ideje za posip: susam, krupna so, tucana paprika, mak, suncokretove semenke, ili one od lana.

priprema:

Zagrejte rernu na 150 C (300 F). Pripremite plitki pleh, stavite preko njega dvostruki papir za pečenje.

Sve sastojke pomešajte u činiji, dobićete gustu smesu. Prebacite ja na komad papira za pečenje, koji ste položili na ravnu radnu površinu. Razvucite smesu rukama, pa ga prekrijte drugim komadom papira za pečenje. Oklagijom razvlačite smesu dok ne bude oko 4 mm debljine. Nožem isecite smesu na jednake kvadrate oko 4 x 4 cm. Ako hoćete da stavite posip sada ga raporedite na centar svakog kvadrata, pokrijte papirom i vrlo blago pređite oklagijom da utisnete posip.

Prebacite svaki komad na pleh za pečenje i pecite krekere oko 45 minuta. Vodite računa da se ne prepeku. Ovi na slici su se kratko pekli na visokoj temperaturi, što nije bilo dobro, jer se nisu dobro isušili. Bolje da krekere pečete duže na slabijoj vatri.

Kad su krekeri ispečeni, ohladite ih i služite.

Čuvajte ih u zatvorenoj kutiji.


Zavirite i u ove recepte:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *