Pita od borovnica sa gotovim korama

Pita sa borovnicama sa korama

Predivna voćna pita koja se takvom brzinom pojela da sam jedva uspela da je fotografišem. I to što vam izgleda na fotografiji kao da ju je neko čupkao, i jeste, moja ćerka jednostavno nije mogla da se uzdrži. Pita od borovnica sa gotovim korama se brzo pravi, ali još brže jede.

Skoro mi je palo na pamet da probam da kombinujem borovnice, tipično američko voće, sa gotovim korama, prošlo leto sam uživala u sličnoj piti sa šljivama i čokoladom. I borovnice su malo kiselkaste, slično kao višnje (vidi Pitu sa višnjama), a imaju i lepu boju, bila sam sigurna da će pita sa njima biti neodoljiva.

Ima jedan tajni sastojak koji sada uvek koristim kada pravim bilo šta sa borovnicama – burbon, američki viski. Ako ne možete da ga nabavite, ništa strašno. Takođe, tu je i obavezna korica limuna koja se mnogo lepo slaže sa borovnicama.

Vi možete da savijate gotove kore na klasičan način, ali meni se ovi spiralni zamotuljci toliko dopadaju da sad sve pravim u tom obliku kada koristim gotove kore. Nekako mi pita tako lepše izgleda i ne moram da je sečem.

Da, sveže borovnice su bolje od zamrznutih, jer ove poslednje imaju razblažen ukus. Čak i sveže borovnice variraju u ukusu, najlepše su one izrazito aromatične i slatke.

Možda vam pomogne ovaj video da lakše napravite ovu pitu.

Pita od borovnica sa gotovim korama

Pita sa borovnicama sa korama


Sastojci:

1 pakovanje gotovih kora

900g svežih borovnica

170g šećera

Strugana korica jednog celog limuna

1 1/2 kašika burbona, opciono

150g putera, otopljenog

3 kašike griza, Plazme ili brašna od badema

Za služenje: šećer u prahu

Priprema:

Uključite rernu na 205C (400F). Pleh premažite puterom.

U jednoj većoj posudi pomešajte borovnice sa šećerom, limunovom koricom i burbonom.

Svaki zamotuljak pravite od dve kore. Najpre prvu koru celu premažite otopljenim puterom, koristite kuhinjsku četkicu, zatim pospite grizom, Plazmom ili bademovim brašnom. Stavite sledeću koru preko, i nju premažite puterom, pospite grizom, i na kraju stavite borovnice, oko 2-3 kašike. Zatim zarolajte kore, ali po dijagonali, i na kraju zarolajte u spiralu. Isto uradite sa preostalim materijalom.

Na kraju, kad ste ispunili pleh, premažite preostalim puterom zamotuljke. Pecite pitu u rerni oko 23-25 minuta dok kora ne porumeni. Tokom pečenja desiće se da sokovi iz borovnice izađu iz zamotuljaka, ništa ne brinite, formirani džem se neće zalepiti za pleh.

Kad je pita gotova, neka se malo prohladi, a zatim je služite posutom šećerom u prahu.


Summary
recipe image
Recipe Name
Pita od borovnica sa gotovim korama
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 18 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

15 Comments

  1. Ja još u ovom mom Boru borovnice da nađem i milina.
    Divna ti je ova pita Ivana, baš mi se sviđa recept, verujem da je jako ukusna.
    Ako je ikada budem isprobala zbog nedostatka koji sam spomenula, javljam utiske. 😉

    1. Ima ih na Kopaoniku, i još ponegde na našim planinama… baš sam gledala na netu, interesovalo me da li postoji ovakav recept. Inače jedino da prenesem sadnice borovnice u Srbiju kad sledeći put budem dolazila:)

      Hvala ti za ideju sa ovim zamotuljcima, svaku pitu prvim na ovaj način.

  2. Ma ima ih i bliže meni, u okolini Pirota i oko Knjaževca, al’ ja ne mogu da zapnem tamo da bih kupila borovnice. 🙂 Sadnice postoje i kod nas da sekupe, mi se baš i mislimo da li bi uspele, da zasadimo. Aroniju jesmo i super rađa.
    Elem, jutros na pijacinaletela i kupila, za nepoverovati. 200g je 230 dinara. Znam da jesu skupe ali sam morala jedno pakovanje da kupim, da me želja mine, al’ ovo bi baš bila skupa pita. 😀 Moraće još malo da sačeka.

  3. Draga Ivana, samo jedno pitanjce-kada kore dijagonalno zarolas, pa pravis spiralu-da li od navedene dve kore pravis jednu ili dve spirale?(da li zatolani deo seces na dva ili ne?)

    1. Zavisi od debljine kore. Ako su tanke, onda prvu namažeš otopljenim puterom, pospeš mrvicama ili mlevnim bademom, preko nje staviš drugu koru, isto staviš puter i mrvice, i onda staviš borovnice, zarolaš sve po dijagonali da bi dobila dužu rolnu, i onda zarolaš tu rolnu u spiralu. Nadam se da sam bila dovoljno jasna. Pozdrav.

      1. Pravila, zaista je divan ukus, def su moji zamotuljci veci nego sto bih zelela, ali nema smisla poloviti rolnu, pa onda praviti zamotuljke, a niko se nije bunio na velicinu na kraju 🙂

  4. Cao Ivana, svidjaju mi se tvoji recepti i bas sam supruzi spominjao pitu od borovnica.E sad ona ne zna srpski, a iz nekog razloga tekst sa tvog sajta ne moze da se kopira, da bi se koristio Google translate. Da li imas neki predlog kako da dodjemo do prevoda na engleski?

    Puno pozdrava sa Floride,

    Anuradha i Marko

    1. Evo prevoda recepta na engleski –
      You need:
      1 package of phyllo dough2 lb. fresh blueberries3/4 cup sugar2 tablespoons lemon zest1 1/2 tablespoon bourbon1 1/3 stick of unsalted butter, melted (add more if needed)3 tablespoons of breadcrumbs, or semolina, or almond flour
      for serving: powdered sugar
      a large baking pan

      Steps:
      Preheat oven to 400F (205C). Grease the pan with butter.
      In a bowl mix blueberries, lemon zest, bourbon and sugar.
      Open phyllo dough package, unfold sheets and cover them with damp kitchen towel.
      Take one phyllo sheet and spread melted butter over it using pastry brush. Sprinkle bread  crumbs over it. Then cover it with another phyllo sheet, spread melted butter and add blueberry filling liberally, keeping in mind you need filling for the rest of sheets. Then, start to fold sheets diagonally to get the longest possible roll. Once folded, roll it into spiral shape very carefully and place it on the baking pan. Repeat the same with the rest of phyllo dough.
      When you are done with rolling, top the spiral rolls with the rest of melted butter. Put the pan into the oven, on the middle rack, and bake rolls for 23-25 minutes, until they become golden brown. Serve warm topped with powdered sugar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *