Svečani lincer kolači

Sigurno ste o njima već čuli, verovatno i probali ove lincer kolače, ponos austrijske kuhinje. I zaista, to su izuzetno fini kolači, koji mogu bez problema da pariraju najlepšim austrijskim štrudlama i čokoladnim tortama. Lincer kolači se sastoje od prhkog, puterastog biskvita u kome ima i brašna od badema, bukvalno se tope u ustima. Tu je i zanosni ukus vanile i korice limuna, i kao da to nije dovoljno, između biskvita proviruje džem koji daje interesantnu aromu i izgled. 

Lincer kolači 11 (1 of 1)

Ovi kolači su nastali u austrijskom gradu Lincu, po uzoru na lincer tart koji se pravi od istih sastojaka samo u drugačijem obliku. Smatra se da je to jedna od najstarijih evropskih poslastica.

L
Lincer tart

Zbog svog dekorativnog i svečanog izgleda, tome doprinosi i efekat posutog šećera u prahu, lincer kolači se često prave za Božić.

Lincer kolači 7 (1 of 1)

Za njihovo pravljenje možete da koristite kalupe raznih kružnih oblika, doduše prave se i u obliku srca ili zvezde. Umesto bademovog brašna koristite brašno od lešnika. Tradicionalno se na kolač stavlja džem od malina, ali i drugi džemovi mogu da budu interesantni. Šećer u prahu se stavlja obično na gornje, probušene biskvite, pre nego što se spoje sa džemom, ali to nije toliko važno.

Lincer kolači 5 (1 of 1)

Verovatno i naše vanilice vode poreklo od ovog kolača. Ipak, dosta smo ih izmenili, dodali smo im puno oraha, uveli džem od kajsija kao fil i nestao je otvor kroz koji se vidi džem.


Lincer kolači

Lincer kolači 13 (1 of 1)


Sastojci za oko 36 kolača:

300g brašna + za rad sa testom

100g bademovog brašna

1/2 kašičice soli

340g putera, na sobnoj temperaturi

200g šećera u prahu

Istrugana korica većeg limuna

2 krupnija žumance, na sobnoj temperaturi

1 kašika ekstrakta vanile

Za fil: džem od malina, ili  kajsija, ili borovnica

Za posip: šećer u prahu

Priprema:

U jednoj posudi pomešajte brašno, so i brašno od badema.

U drugoj većoj posudi mikserom umutite omekšao puter sa šećerom. Kad dobijete kremastu i ujednačenu smesu dodaje istruganu koricu limuna, pa dodajte jedno, zatim drugo žumance, i na kraju ekstrakt vanile. Zatim u to umešajte smesu sa brašnom postepeno. 

Kad ste dobili dobro umešano testo onda ga prebacite na radnu površinu, podelite na dva dela, oblikujte u diskove, pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na sat vremena da se stvrdne.

Zagrejte rernu na 175C (350F) i pripremite dva plitka pleha obložena papirom za pečenje.

Izvadite jedan komad testa iz frižidera i na radnoj površini posutoj brašnom razvucite ga oklagijom na debljinu od oko 4 mm. Kružnim kalupima u obliku cveta, prečnika oko 5 cm, isecajte testo, a zatim ga stavljajte na obloženi pleh. Ostatak testa ponovo oblikujte u disk i stavite u frižider.

Pecite kolače na srednjoj pregradi 8-10 minuta, sve dok ne počnu da rumene po ivici.  Tu morate da budete veoma pažljivi i da non-stop proveravate kolače. Izvadite kolače iz rerne kad su gotovi, ali ih ostavite u plehu da se stvrdnu, par minuta, a zatim prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.

Sledeću turu testa isecajte sa rupom u sredini, za to možete da koristite razne predmete, ja sam koristila neku vrlo usku posudu za začine. Morate da imate jednak broj kolačića bez i sa rupom, njih će te posle spajati uz pomoć džema. Po pravilu se koristi džem od malina, ali drugi džemovi su dobrodošli. Po kolaču koristite oko 1 kašičicu džema, pokrijte središnji deo, ne uz samu ivicu.

Na kraju pospite kolače šećerom u prahu.

Čuvajte kolačiće u zatvorenoj kutiji.

Lincer kolači 10 (1 of 1)

Lincer kolači 6 (1 of 1)

Summary
recipe image
Recipe Name
Lincer kolači
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Zavirite i u ove recepte:

5 Comments

    1. Jao, pa ne mogu da vidim na kalupu koji je brend, i onako sam ga davno nabavila, prečnik mu je tačno 5.5 cm, to jedino mogu da tikažem. I ne vezujem se za brendove kada su u pitanju cookie cutters.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *