Zemičke sa bundevom i mlevenom paprikom (O bundevama)

U Americi bundeva je apsolutna kraljica oktobra meseca. Sve je u znaku ovog narandžastog povrća, pored berbe i pripreme hrane tu je i najveći praznik ovog meseca- Halloween, iliti Noć veštica, kada se izrezana bundeva koristi kao obavezna dekoracija (Jack-o’ – lantern).

Zemičke sa bundevom 13-1

Ovde je već počela ludnica oko prodaje svega i svačega sa ukusom bundeve, od kafe do piva. Najčešće se samo doda mešavina začina, koju ovde nazivaju Pumpkin pie spice, i to je već dovoljno da ukus podseća na bundevu. Inače, ova mešavina se stavlja u kolače i torte koji nemaju veze sa bundevom, ona je recimo obavezna u pripremi Torte od šargarepa, Hleba sa tikvicama i Medenjaka. Moglo bi se sa sigurnošću reći da je Pumkin pie spice najpopularniji dodatak američkim poslasticama, pa se zbog toga našao i u mom Američkom kuvaru (recept je pod nazivom – Mešavina začina za kolače).

Zemičke sa bundevom 7-1

Moja deca svake jeseni idu na farmu, što sa nama, što sa školom, i odatle donesu dosta bundeva. Često ih dekorišu u školi. Kako da vam kažem, meni je zaista glupo da se one ne iskoriste, pre nego što se pokvare, i onda pravim razne stvari sa njima, na užas mojih američkih prijatelja. Naime, njima nikako nije jasno, i često prave šalu na moj račun, kako sam mogla da rasplačem svoju decu tako što sam im uništila njihove bundeve. Moja deca su u međuvremenu shvatila da je njihova mama praktična i zdravorazumska osoba (valjda), i da je bundeva tu da bi se jela, a ne da služi samo kao dekoracija. To je po meni nepotreban luksuz.

Zemičke sa bundevom 4-1

Priznajem, ni ja nisam ostala imuna na euforiju vezanu za bundeve pa sam počela da je volim  i da joj dajem šansu u kuhinji. Sad kad se prisetim na blogu ima dosta toga gde je bundeva prisutna, od slanih jela do poslastica, evo šta sve možete da pronađete:

Čorba od bundeve

Kari od bundeve sa kokosovim mlekom

Kapkejkovi sa bundevom

Mafini od bundeve filovani krem sirom

Američka pita od bundeve

 

Zemičke sa bundevom i mlevenom paprikom

Zemičke sa bundevom 3-1

Ove zemičke sa bundevom su baš lep primer kako od nečeg običnog kao što su zemičke možete da napravite nešto originalno i neobično, tako što ćete im dodati pire od bundeve i začine, u ovom slučaju korijander,  mlevenu ljutu i slatku papriku. Da, možda je vreme da počenete da koristite začine u spravljanju peciva, taman da probudite kreativnost u sebi. Blagu ljutinu ćete osetiti tek pošto pojedete zemičku, taman da vas zagreje.  I da ne zaboravim da pomenem lepu prirodnu narandžastu boju zemički, to može da bude interesantan detalj koji će da oživi svaku gozbu.

 


Sastojci za 16 komada:

240ml toplog mleka

2 1/2 kašičice suvog kvasca

1 kašičica šećera

640g brašna

1 1/2 kašičice soli

1 kašičica mlevenog korijandera

1 1/2 kašičica slatke mlevene paprike

1/4 kašičice ljute mlevene paprike

50g putera, otopljenog

250g pierea od bundeve (ispecite bundevu i od nje napravite pire u blenderu)

1 belance

Beli i crni susam

 

Priprema:

U toplo mleko umešajte kvasac i šećer, i sačekajte dok kvasac ne počne da “radi”.

Prosejte brašno i pomešajte ga sa solju, mlevenim korijanderom, slatkom i ljutom paprikom.

Ručno, ili najbolje sa mikserom za testo, pomešajte brašno sa otopljenim puterom, mlekom sa kvascem i pireom od bundeve. Mesite testo sve dok ne počne da se odvaja od zida posude. Napravite od njega loptu, stavite u nauljenu posudu, pokrijte plastičnom folijom, i čekajte oko 1 – 1 1/2 sata da testo nadođe.

Kad je testo nadošlo oklagijom ga raširite na pravougaonik koji ćete podelite na 16 približno jednaka dela. Od svakog dela testa napavite loptu, koje ćete poređati na plitkom plehu, koji ste obložili papirom za pečenje. Loptice pokrijte plastičnom folijom i ostavite da narastu 30-40 minuta.

U međuvremenu zagrejte rernu na 200C (400F). Pre nego što ćete testo staviti u rernu premažite ga belancetom, a zatim pospite susamom. Pecite zemičke oko 20 minuta.

Pošto su zemičke ispečene, prohladite ih i služite, najbolje uz puter ili krem sir.


Zemičke sa bundevom 8-1

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Zemičke sa bundevom i mlevenom paprikom
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

2 Comments

  1. Oktobar je – dešava se upravo najlepša ponuda povrća i voća na pijaci u Srbiji, i meni je mnogo drago kada “uleti” SoiBiber newsletter, savršeno korespondirajući s tajmingom i sa mojim senzibiltetom. Hvala za preporuke na temu bundeve. Uskoro ćemo se počastiti tvojim istančanim zemičkama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *