Arepas, južnoamerički sendviči sa kukuruznim lepinjama

kukuruzne lepinje

Kad sam probala arepas prvi put u ovdašnjem venecuelanskom restoranu, momentalno sam se zaljubila u njih. Kukuruzne lepinjice su bile punjene raznim prilozima, moj omiljeni je bio cepkana svinjetina (recept možete da pronađete u mom Američkom kuvaru). Arepasi su bili tako divno servirani, na nekoj drvenoj ploči sa po kojim sosom i ukusnom turšijom. Verovatno je utisku doprinela i divna atmosfera restorana – moderan enterijer pun svetlosti i zelenila, sa elegantnim nameštajem, najlepši deo je bio zid na kome su bile okačene konzerve od paradajz pelata sa raznobrojnim biljkama. Pre par godina su se preselili u neki kraj koji nije blizu, ponekad svratim, i dalje lepo izgleda, ali ne tako kao ranije. Bračni par koji vodi restoran su Nemci koji su neko vreme života proveli u Venecueli. Možda nije slučajno da su dva najbolja restorana u Baltimoru iz Južne Amerike, o onom peruanskom sam već ranije pričala.

Kukuruzne lepinjice se vrlo jednostavno prave, kao što ćete videti, slično kao engleski mafini. Za njihovo pravljenje se koristi samo par sastojaka: kukuruzno brašno, so, voda i ulje.

Arepas su veoma popularni u severnom delu Južne Amerike: Venecueli, Kolumbiji, Boliviji i Panami.

kukuruzne lepinje

Pošto imam puno latino radnji u komšiluku, u mogućnosti sam da nabavim razne proizvode od kukuruza, i moram da vam kažem da me neki od njih mnogo podsećaju na našu kuhinju. Recimo kad probam tamales, jelo sa belim kukuruznim brašnom kuvano u kukuruznoj šaši, odmah osetim ukus domaćeg kačamaka od belog brašna.

Poslednjih meseci sam bila baš inspirisana kukuruznim brašnom, tako da sa pravila svašta – seljački kukuruzni hleb kakav je pravila moja baba, kačamak od kukuruznog brašna (stajala pored šoreta mešajući ga skoro sat vremena), i ove kukuruzne lepinje od kojih se prave arepas sendviči. Jeste, pravljenje palente je mnogo brže i jednostavnije, i ja je vrlo često koristim kao prilog jelima, ali nije loše da se nešto novo proba. Da ne zaboravim da pomenem omiljene mi tortilje od kukuruznog brašna. I Amerikanci imaju nešto vrlo slično našem kačamaku a to je grits (ovo je čuveno jelo koje se sprema sa njim).

Ima jedan mali problem – za spremanje ovih kukuruznih lepinjica koristi se instant (pre-cooked) kukuruzno brašno, znači kao palenta jedino je bele boje i dosta finije samleveno. Moguće da može i od običnog kukuruznog brašna da se napravi, ali mora da se prethodno dobro skuva, što može da potraje. Takođe, videla sam da se prave i od žutog kukuruznog brašna.

Što se tiče punjenja lepinjica, tu možete da budete kreativni, i da stavite ono što imate, baš kao za takose. To mogu da budu razni sirevi, pržena jaja, avokado, razne salse i sosevi, i naravno meso – pored cepkane svinjetine, možete da brzo spremite cepkanu piletinu u sosu. Ispržite piletinu i onda je razvucite viljuškom, to može da bude i preostalo meso od pečenog pileta, pa pomešajte da sosom od paradajza i luka, baš kao kad pravite enčiladu.


Kukuruzne lepinjice (Arepas)


sastojci:

250g instant (precooked) fino mlevenog kukuruznog brašna

350ml tople vode

1 1/2 kašičice soli

Ulje za prženje

za fil: piletina u paradajz sosu, sir, salsa od paprika i paradajza, avokado, paradajz, lišće korijandera, pasulj, pržena jaja

priprema:

Pomešajte so i kukuruzno brašno. U većem sudu rukom mesite testo postepeno dodavajući brašnu toplu vodu. Kad dobijete ujednačenu gustu smesu, pokrijte testo i sačekajte oko 5 minuta da se odmori.

Zatim pravite lopte od testa veličine jedne šake, i onda ih ispljeskajte rukama dok ne dobijete oblik kao na slikama. Gledajte da ivice lepinja bude glatke.

Zagrejte tučani tiganj na srednje jakoj vatri, dodajte 1 kašičicu ulja, i pecite lepinje sa obe strane dok ne porumene, to može da traje oko 6 i više minuta po strani.

Kad su lepinje ispečene ostavite ih da se malo ohlade. Pre služenja ih zasecite na pola i onda stavljajte razne priloge unutra.


Summary
recipe image
Recipe Name
Arepas, južnoamerički sendviči
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Zavirite i u ove recepte:

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *