Slani skonsi sa hrskavom slaninom, sirom, mladim lukom i makom

Sigurno ste pomislili čitajući naslov – sa ovim sastojcima skonsi ne mogu da ispadnu loše. I u pravu ste, ne samo zbog sastojaka, ovi skonsi imaju poseban kvalitet, tako su divno prhki i hrskavi, i tako se lepo tope u ustima. Vrlo su bogatog ukusa, imaju taj prolećni vajb, mladi luk iz moje bašte morao je da završi u jednom ovakvom pecivu, i kao takvi su idealni za piknik.

Pravila sam dosta raznih skonsa, uglavnom slatkih (skonsi sa borovnicama i limunom, sa brusnicama i belom čokoladom, sa malinama i bademima, sa bobičastim voćem, sa šljivama i orasima), ali i slani su podjednako interesantni. Hrskava slanina i mak skonsima daju hrskavost, a čedar sir i mladi luk posebnu aromu.

Iako se skonsi jednostavno i brzo prave, i spremala sam ih toliko puta, uvek nešto novo otkrijem o njima varirajući sastojke kao i njihovu količinu. Recimo ako smanjite količinu tečnosti dobićete suvlje testo koje pecivu daju finu slojevitost i prhkost. Obično koristim naš jogurt, ali moram da priznam da slatka (neutralna) pavlaka daje skonsima jedan posebna kvalitet.


Slani skonsi sa hrskavom slaninom, sirom, mladim lukom i makom

Ovi skonsi se prave na isti način kao američke pogačice iliti biscuits. Pogledate ovaj video da bi se lakše snašli sa njihovim pravljenjem.


sastojci za 9 većih komada:

400g oštrog brašna (za hleb)

1/2 kašičice soli

2 kašičice praška za pecivo

2 kašike nesamlevenog maka

80g hladnog putera, iseckanog na kocke

100g iseckane slanine, ispečene ili ispržene

120g čedar sira ili kačkavalja, iseckanog na kockice

1-2 mlada luka, iseckana

300 – 400ml slatke (neutralne) pavlake – može i jogurt

priprema:

Najpre ispecite ili ispržite iseckanu slaninu. Kad postane hrskava, izvadite je iz tiganja i stavite na salvetu da se mast ocedi. Slanina mora da se potpuno ohladi. U međuvremenu iseckajte sir i mladi luk.

Zagrejte rernu na 220C (425F). Pripremite plitki pleh i onda ga obložite papirom za pečenje.

Brašnu dodajte soli, prašak za pecivo i mak i sve promešajte. U to utrljajte prstima hladan puter iseckan na kocke u brašno, možete da koristite viljušku ili alatku za to. Zatim umešajte iseckan sir. Tome na kraju dodajte slatku (neutralnu) pavlaku ili jogurt. Ako želite prhkije skonse dodajte 320ml slatke pavlake, ako hoćete lakše da rukujete testom dodajte 400ml.

Rukama preklopite testo 5 puta, kao pismo, i dok to činite dodajte slaninu i luk iz tri puta, da bi ravnomerno rasporedili sastojke.

Na kraju, oblikujte testo u kvadrat i oštrim nožem isecite na 9 manjih kvadrata. Pređite prekog svakog komada slatkom pavlakom. Stavite u zamrzivač na 5 minuta i onda stavite u zagrejanu rernu da se peče, oko 20 minuta.

Kada su skonsi ispečeni malo ih ohladite i služite uz jogurt ili čaj.

Summary
recipe image
Recipe Name
Slani skonsi sa hrskavom slaninom, sirom, mladim lukom i makom
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Zavirite i u ove recepte:

6 Comments

  1. Draga Ivana,
    Svidja mi se ovaj recept za skonse, zapravo svidja mi se ova kombinacija sastojaka. I sama pravim razne skonse, jedino sto mi u ovom receptu smeta mak. Nikako ga ne volim. Ima li mak neku alternativu, ili može da se izbaci skroz. Da li škodi receptu?
    Veliki pozzz

  2. Konačno sam resila da napravim ove skonse, ali mi se nameće još ješno pitanje…😉
    Po receptu “slatka pavlaka” , da li je to ona zasladjena pavlak za kolace
    Ili neutralna pavlaka koja se koristi za
    kuvanje slanih jela? Hvala… unapred

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *