21 neodoljivih poslastica i jela sa jabukama

poslastice i jela sa jabukama

Ima razloga zašto je jabuka kraljica voća, nije to samo zato što je tako uskusna i svežavajuća voćka, kada se jede sveža, već je odlična u raznim pitama, kolačima, pecivima, salatama, jelima i napicima. Ko može da im odoli kada zimi zamirišu iz rerne zajedno sa cimetom, oraščićem, vanilom i puterom.

Sezona jabuka je duga, od početka jeseni do kraja zime, i ako vam nedostaju ideje šta da spremite sa njima, onda ste došli na pravo mesto. Iako na ovoj listi nema klasika kao što su lenja pita, jabuke u šlafroku, imate puno recepata za dobro poznate poslastice, i one nešto manje, a za neke ćete možda prvi put čuti.

Htela sam i da nešto više da napišem o popularnim vrstama jabuka, njihovom kvalitetu i upotrebi, i sa čime se najbolje slažu, ali o tome nekom drugom prilikom.

A sada pogledajte moju kolekciju poslastica i jela sa jabukama koje zavređuju da ih probate.

Morate da kliknite na naslov da bi došli do recepta.


Štrudla sa jabukama

Štrudla sa jabukama

Štrudla sa jabukama apsolutno zaslužuje prvo mesto na ovoj listi, jer teško je zamisliti poslasticu koja ima takav kultni status, ne samo kod nas nego i u drugim delovima Evrope. Ova je pravljena sa domaćim vučenim korama, što je tek čini posebnom.


Američka pita sa jabukama

Američka pita sa jabukama

Kao i štrudla, američka pita sa jabukama ima legendarni status i to sa razlogom. Prhko puterasto testo i sočne mekane jabuke sa cimetom su savršeni spoj.


Američka pita sa gotovim korama

Pita od jabuka sa gotovim korama

Mene ova pita podseća na burek sa jabukama, samo mnogo bogatiji. A i sa puterom je, što čini ovu pitu posebno ukusnom.


Tarte tatin, francuska pita sa jabukama

Čuvena francuska poslastica koja se sprema u tiganju. Kad se na kraju izvrne na tanjir, i kad ugledate jabuke, koje su se pekle ispod testa, prelivene sokom, obuzeće vas neviđena radost.


Krisp od jabukama sa kokosom

Krisp od jabuke

Brza i jednostavna jesenja poslastica sa posipom od ovsenih pahuljica i kokosa sa Chia Tea mešavinom začina.


Izvrnuti kolač sa jabukama

Kolač sa jabukama

Ako ste ljubitelj izvrnutih kolača, probajte ovaj divan kolač preliven butterscotch prelivom, koji se tako lepo slaže sa jabukama.


Jesenji kolač sa jabukama

Teško je naći voćni kolač koji ima tako vazdušasto i sočno testo kao u ovom slučaju. Iako je vrlo jednostavan za pravljenje, ovaj kolač je pravo savršenstvo.


Kolač sa jabukama, brusnicama i orasima

Ovaj kolač objedinjuje ukuse jabuka i svežih brusnica (ili višnji), koji se veoma lepo slažu. Tu su i orasi koji daju finu hrskavost.


Mirisni kolač sa jabukama

Kolač sa jabukama

Kolač koji podseća na lenju pitu, ali je drugačiji, mekši i sočniji, i ima lepi hrskavi popis.


Američke krofnice sa sajderom

Ove malecke i mirisne krofnice se razlikuju od onih klasičnih, testo je drugačije, pravi se sa sajderom, i peku se u rerni. Na kraju se uvaljaju u šećer sa cimetom i spremne su za konzumaciju.


Pogačice sa čedar sirom, jabukama i slaninom

Neodoljive slane pogačice sa jabukama, slaninom i Čedar sirom. To je bogatija varijanta američkih pogačica poznatih po nazivu biscuits. Jabuke i Čedar sir s veoma lepo slažu.


“Morning glory” mafini

Zdravi mafini

Ovi mafini pripradaju onoj grupi “zdravi, a ukusni”, kakvih, priznaćete, nema mnogo. Svašta je ubačeno u njih, pa i rendane jabuke, pa su zato tako zanimljivi, i sa punim pravom nose svoje ime.


Pečene jabuke sa orasima i medom

Ne znam nikog ko ne voli pečene jabuke, pogotovo ovako fino napunjene orasima i suvim voćem, i na kraju prelivene medom. Mogu čak da se služe i za doručak.


Fensi tufahije

Klasik balkanske kuhinje, ovog puta nešto malo izmenjen, u cilju da dobije glamurozniji izgled.


Valdorf salata

Čuvena američka salata u koju sam se zaljubila prvi put kada sam je probala. Tada sam shvatila da su jabuke i celer super kombinacija, posebno u salatama. I ostali sastojci u salati su dobri, što je čini vrlo ukusnom i zanimljivom, posebno kao predjelo. (Američki kuvar, str. 54)


Salata od celera, jabuka i šargarepe sa prelivom od meda

Vitaminska salata

Ova salata je prava vitaminska bomba, a uz to je i fino hrskava. Odlična zamena raznoraznim grickalicama.


Čorba od acorn tikve i jabuka sa šitaki pečurkama

Čorba od tikve

Tikva acorn (žir) se vrlo lepo slaže sa jabukama, posebno u ovoj čarobnoj čorbi koja je obogaćena đumbirom i proprženim šitaki pečurkama sa slatkom mlevenom paprikom.


Čorba od celera i jabuka sa karijem

Čorba od celera

Interesantna potaž čorba, idealna za hladne dane. Kari začin joj daje poseban ukus.


Pire od pašrtnaka i jabuka

Ovo vam je super fensi pire koji možete da nađete u vrlo finim restoranima. Idealan je kao prilog uz razna mesa, posebno svinjetinu (vidi pečenicu ispod). Našla sam sliku ovog jela, ali ne i recept na blogu, pa ću se potruditi da ga što pre objavim. Baš je interesantan prilog.


Pečenica sa jabukama i dunjama

Jabuke se vrlo lepo slažu sa svinjetinom, još kada se pomešaju sa dunjama, onda je to vrhunski gastronomski užitak.


Kompot od jabuka, krušaka i suvih šljiva

Stari dobri kompot, koji ume tako da prija u hladnim danima. Možete da u njega stavite razno sveže i suvo voće, ipak bez jabuka je nezamisliv.


Sajder od jabuka

Moram da priznam da sam se navukla na sajder otkako sam se preselila u Ameriku. U pitanju je nefiltrirani sok od jabuka. Možete da ga pijete hladnog, ipak kad je skuvan sa raznim začinima, onda postaje čaroban napitak.


Summary
recipe image
Recipe Name
21 neodoljivih poslastica i jela sa jabukama
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *