Švedska torta – Princeza

raskošna torta

Oduvek sam htela da probam ovu tortu, i kako sam ovladala umećem pravljenja marcipa, što uopšte nije neki poseban podvig, konačno je došao red da je napravim. Povod je bio moj nedavni rođendan. Znam, torta izgleda nežno i romantično, više je za neku devojčicu, nego za zrelu ženu, ali meni je bilo važno da obradujem sebe nečim lepim i posebnim.

Inače ovo je vrlo popularna švedska torta koju možete da pronađete i u Ikei.

Pravljenje ove torte nije uopšte teško, ima samo jedan detalj koji može da bude izazov, a to je pokrivanje torte marcipanom. Uspela sam nepoželjne nabore po ivici da pokrijem trakom, i na kraju je ispala zanimljivije nego sam to prvobitno planirala. Ja sam marcipanu dodala ružinu vodici i meni se to baš dopalo. Već sam više puta pisala o poslastičarskom kremu na blogu, ali ovog puta prvi put sam pravila njegovu drugačiju varijantu, diplomat krem, koji se dobija dodatkom šlaga. Svi koji su probali ovu tortu izjavili su da im se on najviše dopao.


Švedska torta Princeza


Sastojci

za poslastičarski krem:

4 žumanaca

400ml mleka

75g šećera

25g gustina

1 kašika ekstrakta vanile

1 kašika putera

za koru:

4 jaja, na sobnoj temperaturi

120g šećera

180g brašna

50g otopljenog putera

diplomat krem:

250g slatke pavlake

3 kašike šećera

Pola količine pripremljenog poslastičarskog krema

180g džema od malina ili jagoda, na sobnoj temperaturi

za marcipan:

240g brašna od badema, prosejte ga da bude vrlo fin (ovde pogledajte kako se pravi)

200 šećera u prahu

3 kašike meda

2 kašike vode

1/4 kašičice ekstrakta badema

1/2 kašike ružine vodice, opciono

Priprema:

Najpre pripremite poslastičarski krem, može i dan unapred. Pomešajte mleko i žumance. U šerpici pomešajte šećer i gustin. Tome dodajte mleko i žumance i sve zagrejte na srednje jakoj vatri, dok sve vreme mešate smesu. Kad krem počne da ključa kuvajte ga još jedan minut i sklonite krem sa vatre. U to umešajte ekstrakt vanile i puter. Kad se krem malo ohladio, pokrijte ga plastičnom folijom i stavite u frižider da se dobro ohladi.

Zagrejte rernu na 180C (355F).

Pripremite kružni pleh prečnika oko 20cm. Obložite ga papirom za pečenje.

Koru napravite tako što ćete mikserom umešati jaja i šećer dok ne dobijete utrostručenu smesu. U to spatulom ili varjačom umešajte prosejano brašno. I na kraju umešajte otopljeni puter dok sve mešate. Sipajte smesu u pripremljeni pleh i pecite je u rerni oko 25 minuta.

Kad je kora ispečena ohladite je potpuno i isecite na tri jednaka dela.

Umutite slatku pavlaku sa šećerom i kada ste dobili dobro umućen šlag dodajte mu polovinu poslastičarskog krema i sve promešajte spatulom ili varjačom.

slaganje torte:

  • donja kora
  • sloj džema
  • srednja kora
  • sloj poslastičarskog krema
  • gornja kora
  • diplomat krem, nanesite ga na tortu tako da dobijete kupolu, i njime pređite i po ivici torte

Stavite tortu u zamrzivač da se krem stvrdne, jer ćete ga pokriti marcipanom.

Napravite marcipan tako što ćete pomešati brašno od badema, šećer u prahu, med, vodu, ekstrakt badema i ružinu vodicu. Odvojte manji komad od kojeg ćete napraviti ružu. U nju stavite malo crvene boje, to ćete koristiti za pravljenje ruže. Preostali deo obojte zelenom bojom, ali gledajte da dobijete svetlu nijansu zelene. Kada ste ravnomerno umešali boju u marcipan razvucite ga oklagijom, radnu površinu pospite šećerom u prahu. Kad ste razvukli marcipan tanko, zarolajte ga oko oklagije i stavite ga pažljivo preko torte. Najbolje da pogledate ovde kako to da učinite. Isecite suvišne krajeve marcipana, ponovo ga zamesite i razvucite u tanju traku, isecite je nožem i nekim kružnim predmetom zasecite jednu stranu kao na fotografiji. Četkicom sa vodom pređite preko ivice torte, tako će se lakše zalepiti traka, i nanesite je oko cele torte, u mom slučaju je to bila iz dva dela. Od preostalog marcipana napravite lišće, dodajte još zelene boje, razvucite ga i nožem isecite listove.

Ružu ćete napraviti tako što ćete razvući oklagijom tanku traku i onda je zarolajte, ivice rukamaoblikujte, i pri dršci odstranite višak marcipana, izdužite ga i stavite ga u mali otvor koji ste prethodno napravili.

Pospite šećer u prahu preko torte i služite je.



torte

Još ideja za razne svečane torte pogledajte ovde.

Summary
recipe image
Recipe Name
Princeza torta
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

4 Comments

  1. Torta u Ikei nije ovoj torti ni do kolena! Ovo je prava princeza. Svaka cast, izgleda bozanstveno. Ne sumnjam za ukus. A propos prvog pasusa iz ove price – ima nas koje smo uvek devojcice, bez obzira na godinu rodjenja u pasosu 🙂

    1. Nisam nikada probala tu tortu u Ikei, pa ne mogu da ih poredim. Što se tiče godina ja tu imam prilično specifičan odnos. Meni su uvek govorili da izgledam mlađe nego što jesam, što može lepo da zvuči, ali mene je to uznemiravalo, pogotovo kada se baš iznenade zbog mojih godina. Ja sam jedva čekala da postanem zrela žena, da ne budem više devojčica:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *