Italijanski kolačići od badema sa pomorandžom – Ricciarelli

Mnogo volim italijanske kolačiće koji se prave od bademovog brašna, tako su lagani i puni arome, spolja hrskavi, unutra chewy, što bi ovde rekli, baš kako treba da izgledaju praznični kolačići. Bademovo brašno se baš dosta koristi u italijanskoj kuhinji, često u kombinaciji sa limunom i pomorandžom. Inače, ovi kolačići su iz Sijene, već sam pisala o tom gradu ovde, i obično se prave za Božić. Sastojci su im skoro isti kao za makoronse. Ovalnog su oblika i puni napuklina.

Ako volite italijanske poslastice sa bademovim brašnom probajte i ove recepte:

Dok čitate recept, ili još bolje pravite ove kolače, kliknite na video gore, da bi uživali u divnoj muzici baroknog italijanskog kompozitora Tomasa Albinonija.

Moram da priznam da sam za pravljenje ovih kolačića bila inspirisana poznatim italijanskim romanom koji trenutno čitam, tj. slušam – The Betrothed / Promessi Sposi / Zaručnici, autora Alesandra Manconia. Ovaj roman, objavljen u prvoj polovini 19. veka, o nesrećnim ljubavnicima iz 17. veka, iz Lombardije, je obavezna lektira u italijanskim školama. Pošto sam digla ruke od savremene beletristike, okrenula sam se dosta starijim delima, i za sada mi prijaju. Ova knjiga dosta podseća na roman Don Kihot.


Italijanski kolačići od badema sa pomorandžom – Ricciarelli


sastojci:

3 belanaca, na sobnoj temperaturi

280g šećera u prahu

1/4 kašičice ekstrakta badema

1 kašičica ekstrakta vanile

Izrenedana kora cele pomorandže

300g bademovog brašna (ovde pogledajte kako da ga sami napravite), ako su krupnija belanca dodajte više brašna

1/2 kašičice soli

za posip:

80g šećera u prahu

priprema:

Umutite belanca mikserom dodavajući im postepeno šećer u prahu. Kad ste dobili čvrst sneg u to umešajte brašno od badema, i dodajte izrendanu koru pomorandže, ekstrat badema i vanile i so. Sve dobro promešajte i stavite smesu u frižider da se stvrdne preko noći.

Sutradan zagrejte rernu na 145C (300F). Pripremite pleh i obložite ga folijom.

Izvadite stegnutu smesu i oblikujte je u valjak a zatim ga uvaljajte u šećer u prahu. Secite komade testa i oblikuje ih kao na slici dole. Pospite ih šećerom u prahu. Pecite kolačiće 16-20 minuta. Na kraju ugasite rernu malo je otvorite i posle 15 minuta izvadite pleh sa kolačićima.

Čuvajte ih u dobro zatvorenoj posudi.

Kolačići odlično idu uz kafu ili čaj.

Summary
recipe image
Recipe Name
Italijanski kolačići od badema sa pomorandžom - Ricciarelli
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

5 Comments

  1. Pozdrav, mnogo mi je žao što ne mogu ovi divni recepti da se kopiraju, hvala u svakom slučaju pa makar ih i prekucavala.

    1. Cicka, izvinite na kasnom odgovoru. Znam, dosta mi je ljudi isto reklo, ali morate da razumete i mene, mnogi su mi krali sadržaj, tekstove i slike, bez ikakvog pitanja, tako da sam morala da zatvorim blog. Ne morate ništa da prekucavate, nego ukucajte ime jela i ime mog bloga na telefonu, i eto recepta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *