Kako da pripremite jastoga (bonus lobster rolls)

Priprema jastoga

Ukoliko živite blizu okeana ili mora, i imate mogućnost da nabavite sveže morske plodove, gledajte da sami kod kuće pripremite jastoga. To je značajno jeftinija opcija nego da ga naručujete u restoranu morske hrane, gde je to često ubedljivo najskuplje jelo na meniju.

Pokazaću vam kako da jastoga spremite na najjednostavniji način, uz to kako se čisti i kako se služi. Kao što ćete videti, uopše nije komplikovano, doduše ima dosta posla oko vađenja mesa, ali što se tiče služenja zapamtite, što jednostavnije, to bolje. Otopljeni puter, limun, skuvani kukuruz ili krompir, je sve što vam treba, jer ukus jastogovog mesa, koji je zaista nešto posebno, ne treba ničim narušavati.

Nećete se preterano najesti od jastogovog mesa, jer ga nema previše, ali dugo ćete pamtiti taj neodoljiv ukus. Ipak, ako preostane mesa, zamotajte ga i čuvajte u frižideru dan-dva. Od tog mesa kasnije možete da napravite čuvene američke sendviče sa jastogom, lobster rolls, ili čorbu, lobster bisque. Ovo prvo jelo je moj apsolutni favorit, ali ga nije lako naći dobro pripremljenog.

Mi smo spremali ove jastoge sa slika pre neki dan, za godišnjicu braka. Nabavili smo šest manjih komada, što je dovoljna količina za četvoročlanu porodicu.

Ako ste ljubitelj rakova, pogledajte moje članke o krabama i gamborima.


Vrste jastoga

Jastoga ima svuda gde ima vode, ali njihov kvalitet varira od toga da li žive u toplom ili hladnom moru ili okeanu. Ovi u hladnijim krajevima su cenjeniji, posebno vrsta koja živi na istočnoj obali Kanade, i severoistočnoj obali Amerike, recimo oni iz savezne države Mejn se smatraju najukusnijim. Njih možete da vidite na slici. Ima ih i na Jadranu, ali izgledaju drugačije, bez klješta su.

Takođe, jastozi se razlikuju po debljini oklopa, kojeg s vremena na vreme menjaju. Oni sa tanjim oklopom su ukusniji, ali ih je teško transportovati, zato ćete najverovatnije u prodavnici naći one sa tvrdim oklopom.

Jastozi se razlikuju i po veličini, oni manji od oko pola kilograma imaju mekše i slađe meso od onih starijih i krupnijih.

Kupovina

Ja izbegavam da kupujem zamrznute plodove mora, ali ako vam je to jedina opcija, onda šta da se radi. Retko viđam u prodaji celog jastoga zamrznutog, radije njegov rep, u kojem inače ima najviše mesa. Čak ni kod mene nije lako naći prodavnicu u kojoj se prodaje živ jastog, iako ima puno restorana u kojima se služi.

U prodavnici će vam prodati žive jastoge koji imaju gumice preko klješta, iz razumljivog razloga, u papirnatoj kesi, i tako možete da ih čuvate u frižideru jedan dan, ali najbolje je da ih odmah spremite.

Kao i krabe, jastozi pošto uginu, ispuštaju neki enzim koji uništava meso, zato se odmah kuva ili se zamrzne za kasnije.

Način pripreme

Postoji više načina pripreme jastoga – kuvanje, grilovanje, dinstanje i kuvanje na pari. Kuvanje je najjednostavniji način, naročito za početnike.

Ima jedna neprijatana stvar u vezi spremanja jastoga a to je da morate da mu oduzmete život. Neko ih stavi živog u kipuću vodu, neko zabode oštar nož u središte njegove glave, kao što ja to radim, jer to navodno izazove trenutnu smrt.

Tokom kuvanja iz jastoga će izaći neka bela smesa, to je njegova krv. Ako se zadrži na jastogu, i to vam smeta, uklonite je krpom.

Ali pre toga morate da zagrejte vodu u velikom loncu, oko 5 litara, u to dodajte 5 kašika soli (najbolje morske). Kada voda počne da ključa ubacite jastoga ili jastoge u lonac glavom na dole. Ukoliko su od oko pola kilograma, ubacite dva komada da se kuvaju. Dužina kuvanja zavisi od veličine jastoga. Važno je da ne prekuvate meso, jer u tom slučaju neće biti glatko i sočno. Isto tako meso ne sme da bude nedovoljno pečeno. Inače, jastog tokom kuvanja potpuno promeni boju, postane crven.

Mi smo kuvali dva jastoga od pola kilograma 7 – 8 minuta. Postoje vrlo različite preporuke za vreme kuvanja jastoga, zato je možda najbolje da prvo skuvate jedan jastog i uverite se da li se dobro skuvao, pa prema tome da odredite vreme kuvanja ostalih.

Kuvanje jastoga

Kad ste izvadili jastoga iz vode, ostavite ga par minuta da se ohladi, nemojte da ga stavljate pod hladnu vodu ili slično.

Način čišćenja

Ja ću probati da vam u slikama dočaram kako to izgleda, ali možda je najbolje da vidite kako čuveni kuvar, Gordan Remzi, to radi, pošto smo i mi bili njegovi učenici.

Čišćenje jastoga

Vađenje mesa iz jastoga je prilično messy job, trebaće vam i par alatki, ali ne dajte se obeshrabriti.

Najpre odvojite rep od tela, blagim zavrtanjem levo-desno.

Stavite rep u krpu i rukama ga blago stiskajte dok oklop ne počne da puca.

Uklonite sav oklop sa mesa. Kao što možete da vidite na slici dobro skuvan jastog ima belo i glatko meso. Ukoliko se na mesu nađe nešto od unutrašnjih organa, uklonite to.

Priprema jastoga

Meso sa glave i trupa se ne jede, jedino meso sa repa, klješta i nogu.

Čišćenje jastoga

Skinite klješta pa ih prelomite po zglobovima.

priprema jastoga

Klješta zasecite oštrim nožem, jer ćete tako lakše da ih slomite, i izvucite meso.

Što se tiče nogu, najbolje da ih isečete makazama po zglobovima, a onda da pređete oklagijom preko svakog komada nebili istisnuli meso.

Služenje

Meso služite uz otopljeni puter, limun i kukuruz. Takođe, možete da ga služite uz puter sa začinskim biljem, ili domaći majonez od maslinovog ulja i ajoli.


Sendvič sa jastogom (Lobster Rolls)

Jedan od najlepših američkih sendviča kome se radujem svakog leta. Nastao je u Novoj Engleskoj, posle mu se popularnost proširila širom zemlje. Može da se služi topao ili hladan, kao u ovom slučaju.


Salata za dva sendviča:

1 šolja mesa skuvanog jastoga, isečenog na krupnije komade

2 kašike majoneza

2 stabla celera + lišće

2 kašičice soka od limuna

2 kašike iseckanog svežeg peršuna ili vlašca

So i biber prema ukusu

Dve kifle (možete da koristite francuski baget)

Priprema:

Pomešajte sve sastojke za salatu. Kifle ili hleb isecite na pola, ali ne sve do kraja, i stavite u toster, unutra namažite puterom i ispunite salatom. Služite lobster rolls uz čips ili kukuruz.


Summary
recipe image
Recipe Name
Kako da pripremite jastoga
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Zavirite i u ove recepte:

4 Comments

  1. Jednog dana kad dodjes u Holandiju, vodim te u mesto koje je kod nas poznato po zatvoru, a u stvari je fini gradic uz Hag, tj. predgradje Haga, poznato bas po ribi, morskim plodovima i svemu jestivom iz Severnog mora. Neverovatan izbor svega, naravno i jastog, ulovljen u ovom kraju. Ovde nije bas narocito popularan, kao npr. gambori, mozda zato sto je skup. Ali, vredi svake pare kad je svez!

    1. Dogovoreno! Holandija je na visokom mestu zemalja koje hoću da posetim. I ljudi mi se sviđaju, deluju vrlo racionalno i imaju zdrave životne navike. Ili mi se tako čini:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *