Meksički pire od pasulja (Refried Beans)

Ako niste do sada čuli za refried beans, evo prilike da saznate o ovom vrlo interesantnom i ukusnom meksičkom jelu, koje možete da služite kao predjelo ili kao prilog drugim jelima, najčešće mesu. Mi ga jedemo kao dip uz tortilja čips, kao što to možete da vidite na slikama. Frijoles refritos, kako se zove originalno na španskom, je veoma popularno jelo kako u meksičkoj tako i u Tex-Mex kuhinji.

Ovaj pire od pasulja najčešće se pravi od šarenog, pinto pasulja, ali može da se pravi i od crvenog, ružičastog ili crnog pasulja. Gledajte da ne koristite pasulj iz konzerve.

Nešto slično sam ranije pravila sa bobom, bessara, jelo koje dolazi iz marokanske kuhinje.

refried beans

Meksički pire od pasulja ima potencijal da se vrlo lepo primi na ove naše prostore, gde je ljubav prema pasulju izuzetna, posebno među muškom populacijom. Inače, meni je meksička kuhinja izrazito muška, ljuta sa jakim začinjenim ukusima, a i ima puno mesa i mahunarki. Ako je volite, pogledajte i ovih par popularnih meksičkih jela:

  • Čili – jedno od najpopularnijih jela u mojoj kući (Američki kuvar str. 70)


Meksički pire od pasulja

(Refried Beans)


Sastojci:

1 kg pasulja, šareni (pinto) pasulj je nabolji – srednje veličine sa tamnijim flekama

1 veći luk, iseckan

4 grančice origana

3 kašike putera ili masti

2 kašičice slatke mlevene paprike

1 kašičica kumina

1/2 kašičice ljute mlevene paprike

3 čena belog luka, sitno iseckana

So i biber prema ukusu


Za služenje: iseckani mladi luk, naredani sir (meksički miks) ili izdrobljeni Feta sir, lišće korijandera, sok od limete i tortilja čips.


Priprema:

Dan pre potopite pasulj u dosta vode, tako će pasulj da omekša i da se kraće kuva.

Sutradan ocedite vodu u kojoj je bio pasulj, nalijte novu, i kuvajte pasulj 2-3 sata dok potpuno ne odmekne. Dodajte mu iseckan luk i origano. Dok se pasulj kuva dodavajte mu vodu, da bude oko 3 prsta iznad pasulja. Na kraju cediljkom ocedite pasulj, ali sačuvajte preostalu tečnost.

U velikom tučanom tiganju zagrejte puter ili svinjsku mast, tome dodajte iseckani beli luk, obe mlevene paprike, kumin, i posle jednog minuta prženja, uz mešanje, dodajte oceđeni pasulj. Dodajte i oko polja šolje tečnosti u kojoj se pasulj kuvao kao i so i biber prema ukusu. Smanjite vatru i alatkom za pire počnite da gnječite pasulj. Povremno dodajte još tečnosti. Ukoliko vam to gnječenje postane naporno, uzmite ručni blender pa tako završite posao.

Trebalo bi da dobijete ni previše gustu a ni previše tečnu smesu, imajte na umu da će ona tokom hlađenja da se stegne. Proverite da li je smesa dovoljno začinjena.

Služite pire od pasulja odmah, najbolje uz rendani sir (i Feta je odličan izbor), mladi luk, lišće korijandera, sok od limete, i naravno tortilja čips.


Summary
recipe image
Recipe Name
Meksički pire od pasulja
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Zavirite i u ove recepte:

4 Comments

  1. Okolina čačka => pasulj tučenjak
    Dobro se ispasira, pa se pomeša sa pršenim lukom i alevom paprikom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *