Najbolji sos od paradajza (Marinara) – za pastu, picu i ćufte

paradajz sos marinara

Ovaj sos je jedna od najkorisnijih stvari kada je kuvanje u pitanju. Bezbroj puta sam ga spremala, pogotovo kada mi je trebao brzi i ukusan ručak. Probala sam razne načine, eksperimentisala, i na kraju došla do ovog recepta koji mi se najviše dopada.

Da, to je italijanski sos, koga zovu marinara, drugačiji od našeg koji se sprema sa brašnom. Možete da ga koristiti u svim italijanskim jelima koja traže sos od paradajza.

Iako se ovaj sos provlači u mnogim mojim recepata, pošto volim da sistematizujem stvari, imala sam potrebu da mu posvetim ceo post sa puno detalja. Osim toga, skoro su mi bile prijateljice na večeri, i dok smo jele ćufte u sosu, poveo se razgovor o paradajz sosu, koji je najbolji, pa sam im na kraju obećala da ću ovaj osnovi recept da stavim na blog.

Vrste paradajz sosa

Iako se jednostavno sprema, ono što je zanimljivo je to što uvek možete da mu dodate neki novi sastojak i učinite ga još lepšim. Zato postoje razne varijante ovog sosa:

Paradajz

Ovaj sos je zimska varijanta, jer se sprema za paradajzom iz konzerve, leti ovaj sos možete da spremate od svežeg paradajza, što je naravno duži proces. Iskreno, najukusniji sos je onaj koji spremam od čeri paradajza iz moje bašte, to je neuporedivo. Kažu da je nabolja vrsta paradajza za sos San Marzano, koji uspeva na jugu Italije. Nije teško naći konzervu sa tim paradajzom, ali je značajno skuplja od ostalih. Ipak mogu da se nađu jeftiniji proizvodi sličnog kvaliteta. To je inače paradajz koji dosta podseća na Roma paradajz, iliti šljivar, samo što je izduženiji. Pored toga što je omanji i izdužen, ima dosta mesa, malo semenki, sjajan ukus, kao takav idealan je za pakovanje u konzervi.

Što se tiče paradajza iz konzerve on je već skuvan, tako da nema potrebe da ga dugo kuvate. Prodaje se najčešće kao samleven (crushed), iseckan (diced) ili sa celim oljuštenim plodovima u soku (kod nas se to zove paradajz pelat). Ranije sam preferirala prvi, sada više poslednji.

Naravno da možete da koristite i domaći kuvani paradajz.

Ostali sastojci

Pored paradajza u ovaj sos ide maslinovo ulje, beli i crni luk, so i biber. Leti je obavezan sastojak i bosiljak.

Samo da znate da oko vam ostane kora od parmezana slobodno je kuvajte u ovom sosu, to će mu dati poseban ukus.

Tekstura sosa

Zbog dece sam u jednom trenutku počela da blendam ovaj sos, i navukla sam se na tu glatku teksturu. Ako imate ručni blender, ništa lakše da ga tako spremite. Tako se inače prodaju gotovi sosevi u prodavnicama.

Gustinu takođe možete da odredite prema tome koliko ćete vode u sos da stavite.

Umesto da ovaj sos kupujete u prodavnici, možete sami da ga napravite, tako je mnogo zdravije.


Sos od paradajza (Marinara)

paradajz sos


sastojci:

1 1/2 kašika maslinovog ulja

1 srednji luk, iseckan

3 čena belog luka, sitno iseckana

4-5 inćuna, opciono (meni se inćuni mnogo dopadaju u sosu)

1 kašičica tucane paprike, opciono

So i biber prema ukusu

1 konzerva (800g) paradajza pelata

1 šolja vode

1/2 šolje belog suvog vina, opciono

1 kašika svežeg začinskog bilja (bosiljak, origano, ruzmarin, timijan ili peršun)

Priprema:

U šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri, tome dodajte iseckani crni luk. Smanjite temperaturu i dinstajte luk dok ne počne da braoni, uz mešanje. Tome dodajte inćune, tucanu papriku i beli luk. Kuvajte sve još oko minut. Dodajte paradajz iz kozerve. Ukoliko je pelat, možete prethodno da paradajz izgnječite rukama, ili kasnije u šerpi viljuškom ili onom alatkom za pire krompir. Dodajte jednu šolju vode, ili manje ako želite da vam sos bude gušći. Pojačajte temperaturu i kuvajte sos dok ne počne da vri, a zatim ponovo smanjite vatru. Neka se sos krčka oko 20 minuta, i duže, uz povremeno mešanje. U međuvremenu dodajte so i biber prema ukusu.

Ukoliko želite da dobijete ujednačen sos izblendajte ga ručnim blenderom.

Na kraju dodajte belo vino, što je opciono, to će mu dati fini ukus.

Sos možete da čuvate u frižideru.

Video recept možete da vidite na mom YouTube kanalu. ]


Šta sve možete da spremite sa ovim sosom od paradajza

Špagete u paradajz sosu

Lazanja

Domaća pica

Ćufte u paradajz sosu

Zapečene makarone

Rolnice od patlidžana punjene rikotom i mocarelom

Gambori u marinara sosu

Artičoke u paradajz sosu

Summary
recipe image
Recipe Name
Najbolji sos od paradajza (Marinara)
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

5 Comments

  1. Hvala vam na ovim divnim receptima koje mozemo isprobati narocito osobe koje vole da kuvaju i isprobaju neke nova talijanska jela za svoju porodicu. Bas sam se dvoumila sta cu danas kuvati svojoj porodici da li nesto novo ili rizoto u Solis kuvalu za pirinac jer ga moja porodica obozava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *