Ombre kolači od marcipana sa džemom od kajsija

Ovaj recept sam našla u nekom starom broju magazina Bon Appetit, bio je na naslovnoj strani, i toliko su mi se svideli ovi ombre kolači da sam morala da ih napravim. Odlučila sam da to bude za novogodišnju žurku, jer ovi kolači deluju svečano i veselo. Osim toga, skoro sam probala vrlo slične kolače, mnogo poznatije, koji se zovu Dugini kolači (Rainbow cookies), vrlo se slično prave osim što imaju čokoladnu glazuru, i različite boje. Moja komšinica ih je skoro spremala, baš sam uživala u njihovom ukusu. Možete da ih vidite na slici ispod. Izumeli su ih italijanski imigranti u Americi – boje kolača imitiraju italijansku zastavu.

Božićni kolači sa komšijske razmene kolača

Ovi kolači pored toga što su vrlo atraktivni, imaju veoma lep ukus. Treba vam neko vreme da ga osetite, sporo nadolazi, ali kad se to desi, budete pomalo ošamućeni od lepote. Sa toliko putera i marcipana, kako i ne bi. Tu je i savršeni džem za kolače, od kajsija, koji služi kao fil. Zaista je izuzetan kolač.

Promenila sam malo recept, jer u zelene kolače nisam stavila mača prah, a ni u roze, prah od suvih malina. Kolač ionako ima pun ukus, ovi dodaci bi bili suvišni.

Možete ove kolače da pravite u dve boje, kao ja, ali i tom slučaju morate da imate dosta manji pleh u kojem ćete peći kore, ili da uvećate količinu sastojaka.

Marcipan možete da kupite, ili da ga sami napravite. Vrlo se jednostavno sprema. Ako želite da saznate više o njemu, i u kojim kolačima se koristi, pogledajte ovaj moj članak.

Ako pak volite ombre efekat, pogledajte kako da dekorišete torte na ovaj način:


Ombre kolači od marcipana sa džemom od kajsija


sastojci:

za 300g marcipana:

150g brašna od badema

150g šećera u prahu

3 kašike vode

3/4 kašičice ekstrakta od badema

340 g putera, na sobnoj temperaturi

300g šećera

2 kašike ulja

3/4 kašičice soli

6 krupnija jaja, na sobnoj temparaturi

380g brašna

Jestive boje, zelena ili crvena (količina može da varira)

250g džema od kajsija

priprema:

Najpre napravite marcipan. U multipraktiku pomešajte bademovo brašno, šećer u prahu, vodu i ekstrakt badema. Mešajte sve dok ne dobijete gustu konzistentnu smesu.

Obložite pravougaoni pleh dimenzija 23x32cm papirom za pečenje.

Mikserom mutite marcipan, omekšao puter, šećer, ulje i so, 7-8 minuta. U tu ubacujte jaja, jedno po jedno, i mešajte sve dodatnih 5 minuta. Na kraju, dodajte brašno, smanjite brzinu miksera i mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.

Dobijenu smesu podelite na tri jednaka dela i svaki stavite u posebnu činiju.

Zagrejte rernu na 175 C (300 F).

Svakom delu smese dodajte jestivu boju, krenite od toga da dodate 2-3 kapljice prvoj činiji, to će biti najsvetlija nijansa. Promešjate sve dobro, trebalo bi da dobijete pastelnu nijansu. U sledeću stavite duplo više boje, i promešajte. U poslednju činiju stavite najviše boje, to će biti najtamnija nijansa. Što se tiče jestivih boja, teško je reći tačnu količinu, jer kvalitet i intezitet boja mogu da variraju. Važno je da dobijene nijanse budu upadljivo različite da bi se postigao dramatičniji efekat.

Stavite smesu sa najsvetlijom nijansom u pleh, dobro je izjednačite, i stavite pleh u rernu. Pecite koru 12-15 minuta. Kad je ispečena, ostavite je 2-3 u plehu, zatim je izvadite i pažljivo skinite papir za pečenje. Ostavite koru da se prohladi. Ponovite isto za sledeće dve kore u različitim nijansama.

Ređajte kolač – najpre stavite najsvetliju koru na foliju, preko nje stavite polovinu džema od kajsija, novu koru, pa opet džem, i na kraju najtamniju koru. Pokrijte kolač folijom sa svih strana, stegnite ga dobro, i stavite u frižider da se stvrdne preko noći.

Sutradan, odstranite ivice oštrim nožem, i secite kolač na jednake delove.

Čuvajte kolač u frižideru, može dugo da traje.


Summary
recipe image
Recipe Name
Ombre kolači od marcipana
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Zavirite i u ove recepte:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *