Fazan pečen u crnom vinu

Dok razmišljam šta da spremim za ovogodišnji Božić, setila sam se ovog jela kojeg sam pravila za prošlogodišnji. Sigurna sam da među vama ima dosta enuzijasta u kuhinji koji vole da spremaju nešto novo i zanimljivo, i zato verujem da će vam fazan pečen u vinu biti zanimljiv predlog.

Sad imam finu kolekciju peradi na blogu – pečeno pile, ćurku, patku, mlado punjeno pile i fazana.

Pošto je meso fazana vrlo slično piletini, jedino je mršavije i suvlje, ja sam rešila da ga spremam kao što inače pečem pile. Ovo je odličan recept koji ne menjam. Istina, padala sam u iskušenje da spremam fazana kako se inače sprema, obloženog slaninom, ili prvo da ga propržim pa onda ispečem, ali sam odustala od toga. Dodala sam ipak crno vino, sve ostalo je manje-više isto. Na kraju sam bila vrlo zadovoljna rezultatom, vidi se na slikama da je lepo ispao.

  • što se tiče izbora vina, možete da fazanu dodate i belo vino, recimo rizling, ali ja sam se odlučila da to bude crno, pošto ga koristim u francuskom pilećem gulašu, Coq au Vin, i vrlo sam zadovoljna ukusom.
  • ako spremate fazan za četvoro odraslih ljudi, onda bolje da ispečete dva komada.
  • pored šargarepe i luka, fazana možete da pečete i sa paštrnakom i kestenom, kao i sa dunjama i jabukama. Ima da vas oduševi ukus tog priloga.
  • ja sam izabrala da spremim i pečen mladi krompir kao prilog, ali vi možete da fazana služite i uz pire krompir.

Fazan pečen u crnom vinu


sastojci:

1 fazan (oko 1 1/2 kg), očišćen (ovo nije divlji fazan, koji ima značajno manje mesa)

1 1/2 kašičica krupne soli

1/2 kašičice mlevenog bibera

4 kašike putera, omekšalog

1 buketić svežeg začinskog bilja (timijan, žalfija)

1 limun, isečen na pola

300 ml crnog vina (Pinot Noir ili Cabernet Sauvignon)

4 čena belog luka, krupno iseckanog

4 srednje šargarepe, oguljene i iseckane na deblje kolutove

5 ljutike ili manja luka, isečene na polovine ili četvrtine

1 kašika maslinovog ulja

za služenje:

1 kg mladog krompira, ili krupnijeg krompira isečenog na manje komade, ispečenog u rerni

priprema:

Izvadite fazana iz frižidera pola sata pre nego što ćete ga peći. Zagrejte rernu na 220C (425F). Pripremite sud u kome ćete ga peći, najbolje tučani sač (Dutch oven). Natapkajte fazan spolja i unutra papirnatim ubrusom da izvučete vlagu.

Utrljajte u pticu krupnu so i biber, unutra i spolja. Zatim unutra stavite buket začinskog bilja i limun. Povežite noge kuhinjskim kanapom, a krilca zametnite iza leđa. Na kraju utrljajte prstima omekšao puter svuda po površini fazana. Rasporedite par komada putera po grudima ptice.

Iseckano povrće pomešajte sa maslinovim uljem i prstohvatom soli. Položite fazana u sud u kome će se peći i oko njega stavite iseckano povrće. Sipajte vino.

Pecite fazana 50-60 minuta. Najpre prvih 15 minuta ga pokrijte, a zatim ga pecite bez poklopca. Povremeno ga prelijte vinom sa dna suda. Fazan je pečen kada ga ubodete i iz njega izađe bistri sok, ili možete bez problema da mu iščupate batake.

Kada je fazan ispečen, izvadite ga iz suda i uvijte u aluminijumsku foliju, neka tu odstoji 10 minuta.

Služite pečeni fazan, uz ispečeno povrće, krompir i preliv koji je ostao na dnu suda.

Summary
recipe image
Recipe Name
Fazan pečen u crnom vinu
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Zavirite i u ove recepte:

3 Comments

  1. Lovac sam i redovno imam divljač na trpezi. Ako se ovako sprema „naš“ divlji fazan, neće moći na kraju ni sekirom da se iseče, akamoli pojede. Pretpostavljam da se ovde radi o fazanima iz namenskog uzgoja za prodavnice, čim ukusom liče na piletinu i narastaju toliki (i trpe da se peku otklopljeni na 220 toliko dugo)

    1. Mile, potpuno ste u pravu, to sam mislila da napomenem, ali sam zaboravila. Ovo nije divlji fazan, koliko se sećam ti divlji imaju vrlo malo mesa. Ovo na slici je poveći fazan, nameski uzgajan i prodaje se u prodavnicama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *