Zemičke sa posipom

Američka kuhinja obiluje raznoraznim zemičkama, i nema sumnje da su glavni krivci za to nemački imigranti. Oni su uostalom krivi i za hamburgere. Ono što posebno karakteriše američke zemičke jeste upotreba putera, on doprinosi ukusu i mirisu peciva, pogotovo kad su zemičke sveže ispečene. To je nemerljiva radost. Ipak, ako želite da probate dobre zemičke u Americi, onda idite u neki fini restoran, ili ih sami napravite, nikako nemojte da ih kupujte u prodavnici, očajnog su ukusa.

A nije da Amerikanci nemaju lepe zemičke i kifle. Po mom mišljenju jedne od najlepših kifli su Parker House kifle, imaju baš interesantan oblik, mada se često prave u obliku zemički, i istakla bih u novije vreme popularne brioš zemičke za fensi hamburgere. Recepte za oba peciva možete pronaći u mom Američkom kuvaru. I na blogu imate interesantne zemičke od bundeve i mlevene paprike, kao i domaće kifle za hot dog.

Kad smo kod mog kuvara samo da znate da je trenutno aktuelan popust na knjigu (do 15. februara), pronađite oglas u gornjem desnom uglu, ako kliknete na njega odvešće vas na stranu za naručivanje. Pošto se bliži Dan zaljubljenih, eto, načina da se zaljubite u kavanje:)

Zemičke 9-1

Ove zemičke su interesantne zbog svog posipa, kada sam ih ugledala u nekom kuvaru, izgledale su baš kao šahovsko polje, mnogo su mi se svidele. Njihovoj lepoti doprinosi i njihova uniformisanost, ništa lepše od jednakih zemički, tako da ih obavezno izmerite tokom pravljenja.

Zemičke 8-1

Kao i svako testo sa kvascem ono je značajno ukusnije kada dugo narasta, i to u hladnoj sredini, recimo u frižideru. Moja preporuka vam je da dan ranije umesito testo, oblikujete ga u loptice, ostavite u frižideru da prenoći, a zatim ujutru pre nego što ga ispečete ostavite pola sata na sobnoj temperaturi.

Zamislite kakav je to divan vikend doručak, kad pred svoje ukućane iznesete pleh sa ovim prelepim zemičkama, garantovano će izazvati momentalno oduševljenje.

Zemičke 7-1

 

Zemičke sa posipom

Zemičke 5-1


Sastojci za 24 zemičke:

 

240ml toplog mleka

120ml mlake vode

2 1/2 kašičice suvog kvasca

1 kašičica šećera

520g brašna

1 kašičica soli

60g + 60g putera, otopljenog

1 jaje, umućeno

 

1 1/2 kašika susama

1 1/2 kašika maka u zrnu

1 1/2 kašika izrendanog parmezana

1 1/2 kašika kukuruznog brašna

 

 

Priprema:

U toplo mleko i vodu umešajte kvasac i šećer, i sačekajte dok kvasac ne počne da bubri.

Prosejte brašno i u njega umešajte so. U smesu sa kvascom stavite umućeno jaje i 60g otopljenog putera.

Ručno, ili najbolje sa mikserom za testo, pomešajte brašno smesom sa kvascem, mlekom, vodom, otopljenim puterom i umućenim jajetom. Mesite testo sve dok ne počne da se odvaja od zida posude. Napravite od njega loptu, stavite u nauljenu posudu, pokrijte plastičnom folijom, i čekajte oko 45 minuta da testo nadođe. Zatim rukama pritisnite testo par puta, pokrijte i čekajte još pola sata.

Pripremite pravougaoni pleh dimenzija 32 x 23 cm.

Za to vreme u jednoj posudi pomešajte susum i mak, u drugoj posudi pomešajte izrendani parmezan i kukuruzno brašno. U trećoj posudici otopite 60g putera.

Kad je testo nadošlo isecite ga na 24 jednaka dela, koristite vagu, svaki komad bi trebalo da teži oko 42g. Od svakog dela testa napavite lopticu tako što ćete uvlačiti testo od spolja ka unutra. Svaku loptu ćete uvaljati u otopljeni puter, vrh ćete umočiti u semenke, ili u kukuruzno brašno i parmezan, i naizmenično ređati po plehu, tako da izgleda kao šahovsko polje, po četiri komada u šest redova. Loptice pokrijte plastičnom folijom i ostavite da narastu 30-40 minuta.

U međuvremenu zagrejte rernu na 200C (400F). Pecite zemičke 20-25 minuta, dok ne dobiju zlatno smeđu boju.

Pošto su zemičke ispečene, prohladite ih i služite, najbolje uz puter.

Sledećeg dana, ako preostanu, pre služenja zagrejte ih u tosteru, time će da povrate svežinu.


Zemičke 3-1

Zemičke 2-1

Zemičke 1-1

Summary
recipe image
Recipe Name
Zemičke sa posipom
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

7 Comments

  1. Divno izgledaju i mora da su još divnije kada zamirišu cijelu kuću! Jedino, veliš da je odličan vikend doručak: pa kada se ti jadna dižeš kad ih stigneš napraviti? Ja sam voljela spavati vikendom kada djeca više nisu bila mala (čitaj: kada su postali tinejdžeri), pa bilo što dizano za doručak nikada nije dolazilo u obzir, kako god fino.:)

    1. Pa takav doručak se unapred sprema, testo se zamesi i oblikuje dan pre, a sutradan se testo ispeče. Iskreno, ja rano ležem u krevet tako da i rano ustajem. I moj muž uglavnom sprema doručak vikendom, ili ga završi. Blago tebi, rekla bih da su ti deca na fakultetu.

  2. Krasno izgledaju!
    I mene često privuki recepti, ustvari fotke na kojima je sve kako bi se reklo po špagi, uredno.
    Često sam predmet sprdnje zbog toga ali meni ne smeta ja sam taj tip, volim sve poravnato i uredno.

    1. Petra, i ja sa godinama sve više cenim to, znam koliko je tu truda potrebno. Sa druge strane haotične i neartikulisane stvari sve me manje privlače. A ja uopšte nisam osoba koja je super organizovana i precizna, kao recimo moj muž.

  3. Ah, kako zemicke zanosno izgledaju! Posto sam jedna od onih kojima se kilogrami lepe od gledanja hrane 🙂 izbegavam da pravim zemicke i ostale testenine. Ali, ove su bas prelepe i prosto teraju da se naprave. I ja spadam u ranoranioce – i radnim danom i vikendom, pa nije problem da se peku dok pijemo prvu kafu. Hmmm, njami

    1. I ja volim puno testo, ali srećom nekako sam naučila da se kontrolišem. Ne pravim ovakve stvari često, ali kad ih spremim onda sebi dozvolim da uživam u njima. Na kraju domaće je, i to se računa:) Da ne pominjem radost ukućana.

  4. Ako zemičke pravim dan ranije, da li ih samo oblikujem u loptice i tako ostavim da prenoće, pa sutradan premazujem puterom i posipam ili sve to mogu da uradim dan ranije i sledećeg dana samo pečem?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *