Zaher torta

Sacher torta

Ako mene pitate koje su dve najlepše torte na svetu, ja bih vam rekla – Reform i Zaher torta. Ima i drugih lepih torti, ali ove dve su apsolutno savršene, naravno, ukoliko se lepo naprave. Zaher torta je nešto jednostavnija za pravljenje.

Prošlog vikenda sam se spremala da napravim baby shower, prvi put u životu, iako uskoro dobijamo drugu bebicu. Moja drugarica, Amerikanka, me je upozorila da ja lično ne mogu da napravim taj događaj, već samo neko od mojih rođaka ili prijatelja, kao što ona reče to je «against the law». Ja se nisam obazirala na to već sam izjavila da to neće biti običan baby shower, već američko-srpski. Za one koji ne znaju baby shower je događaj na kome se proslavlja dolazak nove bebe i tu se okupljaju uglavnom devojke, da ne kažem žene. Tada se donose pokloni za bebu, obično odabrani sa liste želja budućih roditelja. Kao što se može primetiti Amerikanci ne pate od srpskog pesimizma i sujeverja i ubeđeni su da će sve biti u redu sa bebom posle maminog porođaja. Ili je to možda u vezi sa tim što obožavaju da sve dosta unapred planiraju.

Taman sam bila isplanirala jelovnik za taj događaj, diskutovala o tome sa mužem, i odlučila sam bila da napravim moju omiljenu Zaher tortu. Međutim, malo pre toga odemo mi na ručak kod jedne moje prijateljice, inače naše devojke, i kada sam ušla u prijateljičinu kuću shvatim da su mi «smestili»  baby shower. Dakle, u Americi ništa ne može bez ustaljenih pravila. Bila sam jako iznenađena pogotovo što nisam primetila da su već duže vreme moji prijatelji uključujući i mog muža organizovali događaj “iza mojih leđa”. Pored prvobitnog šoka jako sam se lepo provela.
Sacher torta
Ipak, nisam odustala od pravljenja Zaher torte. Već sam je bila osećala na svom nepcu, pa rekoh sebi, nema veze, praviću je za sebe.
Ovaj recept sam dobila od svoje poznanice Jenni, Amerikanke, koja je svoje umeće pravljenja torti i kolača savladala u Nemačkoj, pa se onda udala za Nemca i dovela ga u Ameriku. Naravno teško je diskutovati koliko je ovaj recept blizak onom originalnom (znate onu priču o tome da se originalna Zaher torta može naći samo u bečkom Sacher hotelu), ali pošto je toliko dobar sve mislim ma mora da je onaj prvi.
Ovo su inače prepolovljene mere, ako želite veću tortu sa tri kore i dva fila onda mere pomnožite sa dva. Kore su nešto komplikovanije za pravljenje, ali zato je fil super jednostavan.

Sastojci za kore:
  • 162g putera
  • 50g šećera u prahu
  • 75g crne čokolade
  • 6 belanaca
  • 6 žumanaca
  • 225g šećera
  • 180g brašna
  • 13g kakaa
  • 37g kukuruznog skroba (cornstarch)
Fil:
  • 1 teglica (325g) džema od kajsija
  • 1 kašika ruma
Ganaš:
  • 150g slatke pavlake
  • 150g crne čokolade
Priprema:
  1. Pripremite okrugao pleh, precnika 25cm, u kojem će se peći kora od torte. Ja ga obično obložim sa papirom za pečenje (parchment paper).
  2. Uključite rernu na 175C (350F).
  3. U staklenoj posudi na pari otopite 75g čokolade. Ostavite je na stranu da se malo ohladi.
  4. Umutiti otopljen puter i šećer u prahu i u to dodati otopljenu čokoladu.
  5. Dodavati jedno po jedno žumance uz neprekidno mešanje.
  6. U posebnoj posudi umutiti belanca mikserom, dodavajući šećer, kašiku po kašiku. Mućenje je gotovo kada dobijete čvrstu i sjajnu masu. Trudite se da belanca ne umutite previše. Dodajte masu od belanaca prethodnoj masi od čokolade i žumanaca.
  7. Pomešajte prosejano brašno, kakao i skrob, i umešajte ih u tečnu smesu prethodno napravljenu. Za mešanje koristite kašiku a ne mikser.
  8. Umućenu smesu stavite u pleh i pecite je 45 min. Da bi ste bili sigurni da je kora gotova stavite čačkalicu u testo, i ako izađe čista znači da je kora dobro pečena.
  9. Pošto se malo ohladi izvadite koru iz kalupa. Presecite je horizontalno na pola.
  10. Kada je kora potpuno ohlađena filujte je džemom od kajsija u koji ste dodali kašiku ruma.
  11. Zatim stavite tortu u zamrzivač da prenoći.
  12. Sutradan napravite ganaš. Zagrejte slatku pavlaku i u nju dodajte otopljenu čokoldu. Kuvajte i mešajte dok se ne dobije glatka smesa. 
  13. Pošto se ganaš malo ohladi prelijte tortu njime. Kako? Stavite tortu na rešetku, a ispod toga neki pleh ili papir za pečenje da bi se tu skupio preostali ganaš. Sipajte ganaš na vrh torte. Uz pomoć noža ili spatule obložite zidove torte filom. Zahvaljujući ovoj tehnici dobićete neverovatno glatku čokoladnu površinu na vrhu torte (vidi slike). Da, zaboravih da kažem da bi ste dobili glatke nafilovane površine, spoljašnja kora mora da bude izravnata i čista od mrva. To znači da morate da odsečete brežuljkasti vrh i da sve mrvice odstranite pastry četkicom.
Tortu možete služiti uz šlag ili sladoled od vanile. Konzumira se isključivo uz crnu kafu.

Ovu Zaher tortu sam pravila ranije… glazura mi nije baš  uspela.

Nisam izdržala da ne napravim par «bombonjerskih» fotografija torte sa ružama. Kada malo bolje razmislim to je zapravo bila ideja moga muža:)


torte
Još odeja za svečane torte pogledajte ovde.
Summary
recipe image
Recipe Name
Zaher torta
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

21 Comments

  1. Kad pomislis da je Franz Sacher kreator ove torte bio samo 16 godina kad ju je napravio na zahtev Princa Meterniha.Sacher je tada bio samo pomocnik u Princevoj kuhinji ali ovaj zadatak mu je dopao jer je glavni kuvar bio bolestan.Eto on je za Princa i za sve nas izmislio ovaj kraljevski recept.A tebi hvala sto si ga podelila sa nama:)

  2. K'o prava!!! Nikada mi nije bilo jasno zasto je prava tako skupa…o.k. jedan od razloga je da ljudi zaradjuju prodajuci ime, torti naravno nista ne fali, ali cijena je fantomska. hvala na receptu, ova tvoja izgleda stvarno originalno, pa cu ju rado probati!

  3. Potpuno se slazem u izboru naj torti, ja bih tu mozda dodala i Moskva snit i Esterhazi.
    Zaher je tako jednostavno prelep, i morace uskoro i u mojoj rerni da se zapati jedan.

    Simpaticna je pricica oko baby showera, svojevremeno dok sam bila u bebecim temama, na forumu gde je bilo puno mama iz dijaspore, nikako nisam mogla da ukapiram sta im je taj "tush za bebe" :)))

    Ovako izdaleka – cenim sve sto je prakticno, a jeste prakticno da ne dobijes pet istih stvari vec ono sto ti/vam realno treba. Mada jeste blesavo da to ne mozes ti da organizujes, jer onda ipak malo gubi smisao. Ali, ko ih shisha, zato nisu probali Zaher 🙂

    Pozdrav!
    Maja

  4. Majo, ne secam se da sam ikad probala Moskva snit i Esterhazi tortu… Moracu da proguglam… Sto se tice baby shower-a, posle su mi drugarice iz kluba knjige napravile jos jedan. Cak su se potrudile da naprave srpsku hranu: palacinke, burek, krompir salatu… ne znam gde su nasle te recepte, ali nije bas bilo prevelike slicnosti… palacinke su recimo bile punjene slatkim sirom:) Uglavnom, obradovale su me, a ja sam im obecala "prave" recepte.

  5. Cao Ivana!
    Mislim da ce ovo biti jedan od bozicnih slatkisa ove godine. Da li tortu treba izvsditi iz zamrzivaca i pustiti da se odmrzne prije prelivanja glazure? (Sjecam se da sam jednom tako zamrznutu tortu premazala kremom i onda je doslo do "znojenja" ili sweating kako ovdje kazu… (Naravno ako se sjecas jer vidim da je post iz 2012.). Hvala!

  6. Cao Ivana!
    Mislim da ce ovo biti jedan od bozicnih slatkisa ove godine. Da li tortu treba izvsditi iz zamrzivaca i pustiti da se odmrzne prije prelivanja glazure? (Sjecam se da sam jednom tako zamrznutu tortu premazala kremom i onda je doslo do "znojenja" ili sweating kako ovdje kazu… (Naravno ako se sjecas jer vidim da je post iz 2012.). Hvala!

  7. Ćao, Marina! Taj recept sam sledila do poslednjeg detalja koje mi je dala poznanica, rekoh poslastičar je sa praksom u Nemačkoj, valjda zna šta radi… sećam se da mi je i količinu jaja dala u gramima. Razumem šta te brine, pokušavam da se setim da li sam imala slično iskustvo sa tortama, ali ne mogu da se setim. Mislim da je duži boravak torte u frižideru sasvim ok, baš sam skoro pravila Boston Cream Pie na taj način. Kada napraviš ganaš ostavi ga malo da se zgusne da ne bi liptao po torti. Još nešto, obično se džem stavi i preko cele površine kore, pa se preko njega stavi ganaš, ja to nikada nisam radila, uvek sam se držala ovog recepta. Javi kako je ispala.

  8. Ćao, Marina! Taj recept sam sledila do poslednjeg detalja koje mi je dala poznanica, rekoh poslastičar je sa praksom u Nemačkoj, valjda zna šta radi… sećam se da mi je i količinu jaja dala u gramima. Razumem šta te brine, pokušavam da se setim da li sam imala slično iskustvo sa tortama, ali ne mogu da se setim. Mislim da je duži boravak torte u frižideru sasvim ok, baš sam skoro pravila Boston Cream Pie na taj način. Kada napraviš ganaš ostavi ga malo da se zgusne da ne bi liptao po torti. Još nešto, obično se džem stavi i preko cele površine kore, pa se preko njega stavi ganaš, ja to nikada nisam radila, uvek sam se držala ovog recepta. Javi kako je ispala.

  9. Ove godine za rodjendan mog sina cak tri torte po tvojim receptima! Zaher sam i ranije pravila, po Jeleninom receptu, ovaj put po tvom i bila je savrsena! Plus, meni jako odgovara sto mogu da je napravim par dana ranije, jer je ona bolja kad odstoji par dana. Iako je greh ukrasavati ovu tortu, morala sam napravim malu dekoraciju u obliku broja 8 od nekih minijaturnih srca od bele cokolade. Valjda nije tako veliki greh, jer je iz najboljih namera 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *