Jednostavna čokoladna mus torta

Kao što možete da primetite, moja opsesija mus tortama i dalje traje. Ne znam kako to da opišem ali već neko vreme mi neobično prijaju. I da se ne lažemo, veoma se jednostavno prave. Ova je pridobila toliko komplimenata, naročito od dece, neki su izjavljivali da im je to najlepša čokoladna torta koju su ikada probali, da zaslužuje da se nađe na ovom blogu.

Dugo me nije bilo na blogu, ne sećam se kada sam poslednji recept napisala, što mi je teško palo, jer volim da redovno objavljujem recepte, ali toliko sam bila zauzeta, skoro kao u nekom transu, da ništa nisam stizala. Ono što je interesantno je to što nikada u životu nisam toliko pravila hrane i fotografisala istu kao u poslednje vreme. Sad sam baš izmorena pošto sam završila posao, i ono što mi treba jeste putovanje. A ono nikako da se desi, jer već nedeljama bezupešno čekamo ćerkin obnovljeni pasoš da nam stigne, pa smo morali da odložimo putovanje za Srbiju. Nadam se da ćemo ipak krenuti sledeće nedelje, mada me više ništa ne može iznenaditi. Danas je porodično putovanje “preko bare” postalo prava avantura.

Inače mnogo interesantnih stvari sam pravila, očekujte ih sledećih meseci na blogu.

Ako ste ljubitelj mus torti onda probajte i ove divne, nešto zahtevnije torte:


Jednostavna čokoladna mus torta


Sastojci

Za koru:

100g brašna

30g kakaa

1 kašičica praška za pecivo

1/4 kašičica soli

115g putera, omekšalog na sobnoj temperaturi

100g šećera

2 krupnija jajeta, na sobnoj temperaturi

2-3 kašike rakije ili ruma za premazivanje kore

Za mus:

300g čokolade, najbolje tamne, izlomljene

3 kašike šećera ( ukoliko koristite tamnu čokoladu)

450ml slatke pavlake

Za dekoraciju: sveže jagode ili maline i izrendana čokolada

Priprema:

Zagrejte rernu na 175C (350F).

Najpre napravite koru. Prosejte kako i brašno i dobro ih promešajte. Tome dodajte prašak za pecivo i so.

Mikserom umutite šećer i puter dok ne dobijete kremastu smesu, pa tome dodajte jaja, komad po komad, i na kraju spatulom umešajte smesu sa brašnom.

Dobijenu smesu rasporedite po okruglom plehu (prečnika oko 20cm, kome se pomera dno) kojeg ste obložili papirom za pečenje i pecite u rerni oko 25 minuta.

Kad je kora gotava, ohladite je, a zatim premažite rakijom ili rumom, da bude sočna.

Za pripremu musa najpre istopite čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj. Umutite slatku pavlaku i šećer mikserom dok ne dobijete šlag. U to umešajte otopljenu čokoladu, i to postepeno mešajući sve spatulom. Kad ste dobili ujednačenu smesu rasporedite mus preko ohlađene kore koja je u kalupu, sve sa ivicom koja je obložena papirom za pečenje. Pokrijte kalup i sve stavite u frižider da se stvrdne, najbolje preko noći.

Sutradan, pre služenja, uklonite ivicu kalupa zajedno sa papirom za pečenje, prebacite tortu na tanjir za služenje, pospite vrh tortu izrendanom čokoladom, stavite iseckane jagode ili maline, i par listića nane.

Video recept za ovu tortu možete pogledati ovde.


Summary
recipe image
Recipe Name
Jednostavna čokoladna mus torta
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *