Sendvič keksi sa lavandom

lavanda u kuhinji

Pre neki dan sam primetila da je lavanda procvetala, pa sam se setila ovog preukusnog sendvič keksa sa ukusom lavande, filovanog ganašom od bele čokolade. Lavanda se ne koristi samo u kozmetici već i u kuhinji, ali morate da pazite da ne preterate sa njenom količinom. Više o lavandi pročitajte ovde, tu možete da nađete i recept za Domaću moka kafu sa ukusom lavande, ili pogledajte recept za Bostonske kapkejkse sa čokoladnom glazurom sa ukusom lavande.

Uvek sam preferirala englesku lavandu, koja je daleko popularnija od one francuske. Međutim, ovog proleća francuska lavanda je počela da mi se veoma sviđa, morala sam da stavim njenu fotografiju u ovaj post. Sve na fotografiji “vrišti” – Mediteran! Baš nedostaje u ovo doba godine.

Inače, volim da pravim ove kekse svojim drugaricama za neke bitne događaje… zamislite ove kekse upakovane u neku lepu kutiju, sa grančicom lavande kao dekoracijom – pravi damski poklon.

Francuska lavanda

Sendvič keksi sa lavandom filovani ganašom od bele čokolade

lavanda u kuhinji


Sastojci:

2 šolje (260g) brašna

Prstohvat soli

170g šećera u prahu + za posipanje keksa

225g putera, na sobnoj temperaturi

1 žumance

1 kašičica vanilinog ekstrakta

1 kašičica sušenih lavandinih pupoljaka, istucanih u avanu

Za ganaš sa belom čokoladom:

3-4 kašike slatke pavlake

120g bele čokolade, izlomljene

1/2 kašičice sušenih lavandinih pupoljaka, istucanih u avanu, opciono

Kalup za kolače u obliku srca

Priprema:

Prosejte brašno i dodajte mu soli.

U drugoj posudi mikserom mešajte šećer i omekšao puter na srednjoj brzini. Posle par minuta mešanja dodajte 1 žumance i vanilin ekstrakt. Zatim postepeno dodavajte brašno dok ne dobijete gustu smesu. Na kraju umešajte samlevene lavandine pupoljke. Podelite testo na dva dela, oblikujte ga u disk, pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider da odstoji  1 sat.

Zagrejte rernu na 190C (375F).

Izvadite testo, najpre jedan disk testa i razvucite ga oklagijom na debljinu od 3-4mm, ne bi smeli da budu predebeli jer se od njih prave sendviči, zatim kalupima izvlačite srcolike oblike i ređajte ih na pleh za kolače pokriven papirom za pečenje.  Stavite pleh u rernu i pecite oko 10 minuta, dok ivice ne počnu da dobijaju svetlo braon boju. Kad su keski gotovi ostavite ih par minuta u plehu a zatim ih prenesite na rešetku za hlađenje. To isto ponovite sa novom turom keksa.

Napravite ganaš tako što ćete na pari u staklenom sudu najpre zagrejati tri-četiri kašike slatke pavlake i njoj dodati izmrvljenu belu čokoladu i istucane lavandine pupoljke. Mešajte ganaš dok se čokolada ne istopi. Filujte kekse sa ganašom koji se malo ohladio. Na kraju služite spojene kekse posute šećerom u prahu.


Napomena: Jačina arome lavandinih pupoljaka varira, odredite je prema intenzitetu mirisa. Kao što rekoh, nemojte da preterujete sa njenom količinom.

Summary
recipe image
Recipe Name
Keksi sa lavandom
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 14 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *