Kolač sa urmama, javorovim sirupom i pšeničnim mekinjama

Ako vam treba ideja za zdravu užinu, doručak ili desert uz kafu ili čaj, onda je ovaj kolač sa urmama, javorovim sirupom i pšeničnim mekinjama pravi izbor za vas. Družila sam se sa njim nekoliko dana, uvijen u plastičnu foliju može dugo da traje, i mogu vam reći da mi je doneo radost i umirenje, dok sam ga jela uz topao čaj, sada kada mi je kritičan period, desili su se prvi ozbiljno hladni dani koji su me naterali da obučem najdeblju jaknu koju imam.

Kolač sa urmama 5-1

Recept sam našla u nekom časopisu koji se isključivo štampa u ovo doba godine, hello, Fall baking,  i toliko sam ga izmenila da jedva liči na original, ali svejedno srećna sam što sam ga pronašla. Recept je bio namenjen za pravljenje kolača koji se daruje za praznike u vidu malih vekni, eto, ideje! Ja sam ga ipak celog stavila u jedan izduženi pleh, mada može i u kružnom plehu da se peče, pa i u obliku mafina.

Kolač sa urmama 3-1

Ima nekoliko interesantnih sastojaka koji se stavljaju u ovaj kolač, oni ga čine veoma posebnim.

Najpre, pšenične mekinje. Ako se malo bolje zagledate u kolač moći ćete da videte sitne ljuspice, e, to su vam mekinje. U pitanju je brašno od spoljašnjeg omotača zrna pšenice, koje je dosta zdravije od onog unutrašnjeg dela, od koga se pravi belo brašno. Mekinje se odavno koriste za ishranu stoke, grubo mlevene. Danas se koriste i u ljudskoj ishrani, čak su i  skuplje od belog brašna. Meni se ovo brašno više sviđa od integralnog pšeničnog brašna, zato što je nekako “lakšeg” ukusa i ima lepu hrskavu teksturu. Mekinje se dobijaju i od drugih žitarica kao recimo ovasa, ječma i raži. One su veoma zdrave, pre svega zato što su veoma bogate vlaknima, i preporučuju se za bolju probavu, kao i za mršavljenje. Možete uvek da ih malo dodate kada pravite razne hlebove i peciva. Na engleskom se pšenične mekinje zovu – wheat bran.

Kolač sa urmama 8-1

Zatim, u kolaču se nalaze urme koje daju slatkoću i lepu aromu. Ja sam ih ovog puta kombinovala sa pomorandžom, i to se pokazalo kao dobra kombinacija. Ranije sam ih kombinovala sa čokoladom, pogledajte ovaj kuglof i šejk od čokolade i urmi.

Kolač sa urmama 6-1

Javorov sirup je sam po sebi izuzetna namirnica.  Teško je zamisliti američke palačinke bez njega, kao i ovsenu kašu. Problem je u tome što ga nije lako naći kod nas, a i ako se nađe, skup je. I u Americi nije jeftin, pogotovo onaj koji je 100% čist. Javorov sirup se često koristi u pripremi kolača, umesto šećera. I to ne samo zbog slatkosti, već zato što ima izuzetan ukus. Med može da mu bude zamena, kao i sirup od agave.

 

Kolač sa urmama, javorovim sirupom i pšeničnim mekinjama

Kolač sa urmama 9-1


Sastojci:

220g urmi, iseckanih

Izrendana kora jedne pomorandže

Ceđeni sok od jedne pomorandže

120ml vode

50g putera

150ml javorovog sirupa ( med kao zamena)

1 jaje, umućeno

 

200g brašna

120g pšeničnih mekinja

1/2 kašičice sode bikarbone

1 1/2 kašičice praška za pecivo

1/2 kašičica soli

 

za posip:

60g ovsenih pahuljica

40g brašna

1 kašika smeđeg šećera

50g putera, iseckanog na manje komade

2 kašike javorovog sirupa

 

Priprema:

Iseckajte urme i u maloj šerpici ih zagrejte zajedno sa sokom i izrendanom koricom od pomorandže, i vodom. Kad smesa počne da ključa sklonite je sa vatre, dodajte puter i ostavite da se malo prohladi. Urme će se rastopiti ukoliko ih viljuškom izgnječite. Na kraju, umešajte u to javorov sirup i umućeno jaje.

Zagrejte rernu na 175C (350F). Pripremite izduženi pleh dimenzija, oko 20 x 10cm.

U manjoj posudi pomešajte sastojke sa posip, osim javorovog sirupa kojeg ćete dodati na kraju. Prstima uvaljajte kockice putera u brašno. To će biti posip.

U većoj posudi pomešajte oba brašna, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so. Tome dodajte smesu sa urmama i mešajte sve varjačom dok ne dobijete koliko-toliko umešanu smesu. Stavite testo u pleh, preko toga ravnomerno rasporedite posip i pecite oko 55 minuta.

Pošto je kolač ispečen ostavite ga u plehu nekih 15 minut,a a zatim ga izvadite i čekajte da se ohladi.

Kolač možete da služite uz puter ili džem.


 

Summary
recipe image
Recipe Name
Kolač sa urmama, javorovim sirupom i pšeničnim mekinjama
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Zavirite i u ove recepte:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *