Markiza torta (sa piškotama i čokoladnim filom sa lešnicima)

Ako postoji podela torti na one zimske i letnje, Markiza torta svakako pripada ovoj poslednjoj kategoriji. Takođe, u podeli torti na one komplikovane i one jednostavne, ova torta podpada pod one vrlo lake za spremanje. Za njenu pripremu ne treba ni da uključujete rernu, piškote su tu da zamene klasične kore. Ne treba da napominjem da je najlepši deo njen fil, divan čokoladni krem sa jajima, kome su dodati puter i mleveni prepečeni lešnici.

Markiza tortu sam skoro pravila za jubilarni rođendan moje ćerke. To je bila njena želja. Probala je Markiza tortu moje prijateljice, ona je često pravi, bila je oduševljena i zamolila me je joj istu takvu napravim za njen rođendan.

Moja ćerka je nasledila moju ljubav prema pravljenju hrane. Voli svašta da proba, i zaista ume da uživa u pojedinoj hrani, i voli stalno nešto da petlja u kuhinji. Moram da priznam da ume da bude veoma naporno čišćenje za njom, ali trudim se da budem strpljiva.

Krenulo je sa spremanjem limunada, pa čajeva, sada voli da sprema smutije i da pravi čokoladne bombone. Skoro sam je uhvatila kako komšiji vršnjaku pravi “koktele”, i zapanjila sam se kada sam saznala da to nije obična igra, već joj on daje novac za to. Objasnila sam joj da to ne ide tako, pa mu je potom obećala u rođendanskoj čestitki da će mu od sada praviti besplatne “koktele” do kraja života.

Ove godine njen rođendanski poklon od nas je bio izvesna svota novca koju je mogla da potroši na bilo šta što poželi. Obećala sam joj da ću da idem sa njom u kupovinu.

Iako mi sada kupovine ne predstavljaju ni delić onog zadovoljstva koje sam nekada imala, moram da priznam da sam ovoga puta uživala. Bilo mi je interesantno da vidim šta je to što ona voli, i neki njeni izbori su me baš iznenadili. Recimo kupila je čokoladu za kuvanje u raznim bojama, kalupe za čokoladne bombone, čak i zamrznute breskve, one joj se najviše dopadaju u smutiju, kao i razne boje za njen biznis, prodaje oslikano kamenje.

Pošto mi se uvek tako lepo zahvali pošto joj kupim nešto, a i skromnica je po prirodi, ne voli puno da troši novac, uvek se nešto prebrojava i brine da ne potroši sve, zaista je zadovoljstvo ići sa njom u kupovinu. Pored toga neprestano nešto čavrlja, što ume da bude vrlo zabavno.

Počela sam da se prisećam zajedničkih šopinga sa mojom mamom, koja su trajala sve do mog polaska u srednju školu. To su bili šopinzi koji su tražili neverovatnu kondiciju i izdržljivost, jer moja mama je bila neustrašiva kada je kupovina u pitanju. Pored prodavnice obuće i odeće, čini mi se da nijednu prodavnicu nameštaja nismo zaobilazili. Neretko bi tako izgubila mamu, pa sam morala da je tražim. Naša kupovina bi krenula od Sarajevske, pa bi se uspeli uz Balkansku ulicu, i onda bi skrenule desno ka Begrađanci, ili levo ka Knez Mijalovoj ulici. Uglavnom bi na kraju kupovine, onako izmorene, sa kesama, otišle u Mek na Terazijama ili poslastičarnicu preko puta Beograđanke na minjone.

Pitam se kako će se moja ćerka prisećati naših zajedničkih kupovina, da li postoji još neka privlačnost u šopingu kad je izbor ogroman i lako je priuštiti mnogo toga. Dok se divi i pipka neku šarenu ekstenziju za kosu, kažem joj, moraš da mi nešto obećaš, šta to, mama, da ćeš uvek ostati takva kao što si sada, kako to misliš, ma ništa, mislim se u sebi, ne mogu sad da ti objašnjavam, razumećeš kad porasteš.

Markiza torta

Jedini problem kod ove torte je to što se u mnogim receptim koristi šaum od nekuvanih belanaca. Pošto salmonela može da se nađe i u njima, ja sam čak i šaum od belenaca takođe kuvala na pari. Sledeći put ću cela umućena jaja da kuvam na pari, neću da ih odvajam, sigurno će potrajati dok se krem ne zgusne, ali krem se ionako meša sa puterom koji daje dodatnu gustinu.

Tamna ili crna čokolada je moj omiljeni izbor, vi možete da koristite i one druge.

Što se tiče umakanja piškota, ja sam pre za umakanje u crnu kafu nego u mleko, jer se ona tako lepo slaže sa čokoladom.


Sastojci:

400g piškota

200 tople filter kafe ili mleka

6 jaja, na sobnoj temperaturi (odvojena žumanca i belanca)

150g-200g šećera u prahu

250g putera, na sobnoj temperaturi

250g tamne čokolade (60% kakaa)

200g mlevenih prepečenih lešnika

Za šlag:

240ml slatke pavlake

3 kašike šećera u prahu

Priprema:

Najpre namočite piškote u kafu ili mleko pa ih poređajte po plehu, uz ivicu i po dnu pleha. Pleh mora da ima ivicu koja se pomera.

Zatim napravite fil. Umutite mikserom žumanca i 150g šećera mikserom i kuvajte ih na pari, dok se krem ne stegne, dok ga sve vreme mešate mikserom ili žicom za mućenje. Sklonite žumanca sa vatre i u njih umešajte izlomljenu čokoladu, kod se ona istopi sve dobro pomešajte i sačekajte da se krem ohladi. Zatim mikserom pomešajte krem od žumanaca sa omekšalim puterom. Potom umešajte mlevene lešnike i na kraju postepeno dodajte sneg od belanaca, mešajući krem spatulom ili varjačom.

Ispunite filom kalup od piškota, možete da umetnete u fil novi red piškota namočenih u kafu ili mleko.

Pokrijte tortu i ostavite je u frižideru da prenoći.

Sutradan izvadite tortu iz kalupa, pokrijte je šlagom, i služite je.


torte

Pogledajte još ideja ovde za razne svečane torte.

Summary
recipe image
Recipe Name
Markiza torta
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

3 Comments

  1. Koji je prečnik ove torte ili tacne na kojoj stoji? Pravila bih detetu za rođendan pa da znam okvirno. Hvala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *