Kako sam pravila Kapri tortu, od ideje do realizacije

Nadam se da ste odmah prepoznali tortu, još pre čitanja. Da, u pitanju je popularna Kapri torta. To mi je negde bila ideja vodilja prilikom njene dekoracije – sloj čokolade, šlag koji podseća na sladoled od vanile, i sferični oblici želatina od maline, da se zna šta vas čeka unutra. Baš kao omiljen nam sladoled – kapri.

Ovog puta sam htela da vam opišem dramu koja se dešavala iza scene, da vidite da niste jedini koji se suočavaju sa brojnim izazovima pravljenja jedne ovakve torte. Krizni menadžment je itekako prisutan, pogotovo kada pravite tortu prvi put, uvek se ponešto desi neplanirano, ali poenta je da se ne predajete, budite kreativni u rešavanju problema, ne samo što ćete izbeći katastrofu, već se često dešava da ste dobili neplanirano dobru tortu.

Za ovu moju rođendansku tortu ideju mi je dala jedna moja čitateljka, ovde pogledajte njen originalni recept, i hvala joj na tome, jer odista ovo je jedna vrlo lepa torta, laganog i osvežavajućeg ukusa. Već je dobila dosta komplimenata, čak i od najvećih kritičara. Kako može da bude loša kad imate nežne kore od belanaca koje su fino hrskave zbog lešnika, oraha i sitnih komadića čokolade, zatim tu je uvek dobrodošao poslastičarski, iliti žuti, krem, zatim osvežavajuć sloj od malina, i na kraju sve to pokriveno čokoladnim ganašom i šlagom.

Ja sam malo izmenila originalni recept i podesila ga prema mojim mogućnostima.

Znam da se obično za fil od malina koristi puding od vanile (2 kesice), ali ja sam htela da dobijem sloj intenzivne crvene boje zato sam koristila želatin u prahu. Možete i jagode da koristite, ali maline su ipak superiornije, i zbog boje i zbog ukusa.

Poslastičarskom kremu je na blogu posvećen ceo post, ja sam veliki ljubitelj istog, i rado ga koristim, ali ovaj je poseban jer se pravi od čak deset žumanaca.

Kora i kremovi su mi lepo ispali, baš kako treba, međutim imala sam problema oko oblika torte. Naime, ja vrlo retko pravim pravougaone torte, nemam ni odgovarajući kalup, a ni tanjir za služenje. Kada sam u međuvremenu ipak odlučila da koristim ovaj uzan tanjir, koji možete da vidite na slici, i da umesto dva imam tri sloja, eto, tada je nastao problem. Morala sam ponovo da sečem i sastavljam treću, gornju koru. Zatim, ređajući slojeve, potpuno sam zaboravila da filovi ne mogu tek tako da stoje na kori, moraju nečim da se podupru da ne bi počeli da se slivaju sa strane. I na brzinu sam improvizovala kalup tako što sam isekla dva kartona iste dužine kao torta, obavila ih aluminijimskom folijom, onda ih stavila uz obe dugačke ivice torte, i na kraju obavila celu tortu folijom, da bi se te ivice držale. Eto, možda vam ovo nekada bude od pomoći.

Nažalost, bilo je kasno da dobijem lepe jednake slojeve. Čak sam i zamrzla tortu, i sutradan trimovala ivice, svejedno, to nije pomoglo. Na kraju to nije bio preveliki problem, ivice sam ionako pokrila šlagom.

Što se tiče dekoracije tu sam krenula vrlo ambiciozno, htela sam da iskoristim neki komplet za molekularnu gastronomiju, da bih na kraju koristila jednostavan trik, želatin od malina sam stavila u polusferičnu silikonsku modlu, koju sam dobila uz taj set, i nije loše ispalo.


Kapri torta



Sastojci za koru:

10 belanaca, na sobnoj temperaturi

70g šećera

80g samlevenih tostiranih oraha

80g samlevenih tostiranih lešnika

50g poluslatke čokolade, vrlo sitno iseckane

2 kašike brašna


Sastojci za želatin od malina:

700g zamrznutih malina

100ml vode

100g šećera

35g želatina u prahu


Sastojci za poslastičarski krem:

10 žumanaca

650ml mleka

2 kašike gustina

120g šećera

1 kašika ekstrakta vanile

100g putera


Sastojci za ganaš:

100g slatke pavlake

100g čokolade


Sastojci za šlag:

300ml slatke pavlake

3-4 kašike šećera u prahu

1 kesica Whip it! opciono


Priprema kore:

Zagrejte rernu na 180C (355F). Pripremite veliki pleh za pečenje, dimenzija 44 x 28cm, obložite ga papirom za pečenje.

U jednoj posudi pomešajte samlevene orahe i lešnike, brašno i sitno iseckanu čokoladu. Mikserom mutite belanca dok postepeno dodajete šećer. Kad ste dobili gust sneg dodavajte postepeno smesu sa brašnom i samlevenim orasima i lešnicima, i čokoladom, i sve mešajte spatulom ili varjačom. Nemojte da premisete smesu, ona mora i dalje da izgleda vazdušasto. Rasporedite smesu ravnomerno po plehu, udarite ga par muta o radnu površinu da se ispune rupice testa, i pecite koru oko 15 minuta, dok ne počne da rumeni. Kada je kora ispečena, ostavite je par minuta u plehu, zatim isecite na tri jednaka dela, poprečno, i stavite na rešetku da se ohladi.

Priprema poslastičarskog krema:

U šerpici pomešajte šećer i gustin. U drugoj posudi pomešajte mleko i žumanca, i sve to stavite u šerpu sa šećerom i gustinom. Uključite vatru na jačinu 4/10, i kuvajte krem uz stalno mešanje, najbolje žicom za mućenje. U jednom trenutku krem će se zgusnuti, smanjite temperaturu i kuvajte sve uz mešanje još pola minuta-minut. Sklonite krem sa vatre dodajte mu kašiku ekstrakta vanile i puter iseckan na manje komade. Sve dobro pomešajte, pokrijte krem, i stavite ga u frižider da se ohladi.

Priprema želatina od malina:

Maline stavite u šerpu, dodajte im vodu i šećer i kuvajte ih par minuta dok se šećer ne rastopi a maline potpuno ne omekšaju. Zatim ih ocedite kroz cediljku, ako hoćete da izbegnete semenke u želeu. Zatim ponovo vratite kuli u šerpu i zagrejte ga. Da, u francuskoj kuhinji ova smesa se zove coulis de framboise. Par kašika zagrejanog kulia stavite u činijicu i tome dodajte želatin u prahu, i dobro ga promešajte, ne sme da bude grudvica. To sipajte u topli kuli, sve dobro promešajte. Ovaj želatin stavite na led ili u frižider da se prohladi, ali ne potpuno, jer će tako lakše da se nanese na koru.

Slaganje torte:

Bilo da pravite tortu sa dve ili više slojeva gledajte da koru, krem i želatin podelite na jednake delove. Ukoliko hoćete da vam torta ima pravilni oblik, koristite pravougaoni kalup ili ga sami napravite od kartona i aluminijumske folije.

Prvo stavite koru, zatim želatin od malina, i onda žuti krem, pa koru, želatin i ponovo poslastičarski krem i tim redom. Gledajte da želatin i krem spatulom lepo rasporedite u jednakom sloju. Takođe, poželjno je da poslastičarski krem nanesete dresir vrećicom.

Tortu prekrijte folijom i stavite je u frižider ili zamrzivač da prenoći.

Sutradan tortu pokrijte čokoladnim ganašom koji ćete dobiti tako što ćete u vruću slatku pavlaku staviti komadiće čokolade, i kada se oni otope, dobro sve pomešati. Ponovo stavite tortu u frižider da se ganaš stvrdne.

Na kraju napravite šlag i nanesite ga na ivice torte. Najbolje je da za to koristite dresir vrećicu. Dekorišite je odozgo malinama i šlagom.

Uživajte!


torte

Ovde pogledajte još ideja za svečane torte.

Summary
recipe image
Recipe Name
Kapri torta
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

3 Comments

  1. Da li se koristi obican zelatin u prahu jer mi 35 gr izgleda bas puno za 700 gr voca i 100 gr vode? Torta izgleda odlicno i nista ja tu ne bih mijenjala. Srecan rodjendan!

    1. To je bio još jedan krizni momenat. Stavila sam jednu kesicu od 20g i nikako nije htela smese da se stegne, nisam htela da rizikujem pa sam dodala još pola kesice. Možda je i do želatina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *