Krompir na španski način (Patatas Bravas)

krompir na španski način

Toliko sam uživala u ovom jelu kad sam ga nedavno jela u jednom španskom restoranu, da sam morala da ga sama napravim, i da recept podelim sa vama. Zašto da i vi ne uživate u njemu? Bilo je servirano baš kao na slikama, zlatni hrskavi mladi krompirići sa dva sosa, crvenim i žutim (sos od paradajza i ajoli), i po koji ispečeni beli luk. Crveni sos se zove salsa brava, pa otuda ime jela – patatas bravas. Uživala sam u svakom zalogaju, i prisećala sam se kako sam bila oduševljena hranom kada sam bila na proputovanju Španijom. Iako vrlo jednostavna, za mene je bila neverovatno ukusna i egzotična, moguće da je razlog tome bio što su korišćeni sastojci visokog kvaliteta. Samo kad se setim iberijske pršute, tostirnog hleba sa svežim paradajzem (to mi je postao omiljeni letnji doručak), čorizo kobasica, mančego sira, hrskavog plavog patlidžana, paelje, španske tortilje, kolačića od marcipana, andaluzijske gaspačo čorbe, pa i sangrije, sva se raznežim. I volim to kako Španci služe hranu u malim porcijama koje zovu tapas. Moja ćerka ide u Španiju uskoro i vrlo se radujem zbog toga, ona će umeti da ceni njihovu hranu.

Ja sam koristila ove šarene krompiriće, ali vi možete da koristiti zreli krompir, kojeg morate da oljuštite i isečete na manje komade. U Španiji smo jeli ovo jelo kao tapas, krompiri su bili proprskani sosevima, i sećam se da smo ih jeli čačkalicama. Krompir se obično prži, ali i iz rerne je odličan, a i ima manje posle. Važno je da se dobro natopi u ulju. Sad je sezona mladih krompira, i zahvaljujući ovom receptu možete da uživate u njima kao nikad to sada.

Crveni sos, salsa brava, je sjajan, možete da ga koristite i za druga jela, recimo ribu. Savršeno se slaže sa ajoli sosem (više o njemu saznajte ovde).

Jelo služite kao prilog nekom mesu (recimo čorizo kobasicama) uz zelenu salatu.


Krompir na španski način (Patatas Bravas)

sastojci:

1 kg mladih krompirića (možete da koristite i zreli beli krompir)

3/4 kašičice soli

1/2 kašičice bibera

4 kašika maslinovog ili običnog ulja

10-14 čenova belog luka

za crveni sos:

1 1/2 kašika maslinovog ulja

1 čen belog luka

1/2 kašike slatke mlevene paprike

1 1/2 kašika brašna

4 kašike kuvanog paradajza, ili koristite 1 kašiku koncentrovanog paradajza, ali dodajte više vode

150-200 ml tople vode

Prstohvat soli

1 kašičica sirćeta od crvenog vina

Ljuta mlevena paprika, opiciono

za ajoli sos:

1 krupnije žumance, na sobnoj temperaturi

Prstohvat soli

1 manji čen belog luka, nastruganog, ili zgnječenog u presi

1 kašika limunovog soka

1 kašičica dižonskog senfa

200 ml vrlo laganog maslinovog ulja ili koristite obično ulje

priprema:

Zagrejte rernu na 220 C (430 F). Pripremite veliki pleh i obložite ga papirom za pečenje.

Ako je krompir mlad, nemojte da ga ljuštite, dobro ga operite, i natapkajte ubrusom. Prepolovite nožem krupnije komade. Ukoliko koristite krupan stariji krompir oljuštite ga i isecite na manje komade. Operite ga i natapkajte ubrusom.

Stavite krompir na pleh, dodajte mu oljuštene čenove belog luka, posolite ga i pobiberite. Dodajte ulje i rukama sve dobro promešajte. Stavite da se krompir peče na 220 C (430 F) 20 minuta, zatim smanjite temperaturu na 200 C (400 F) i pecite još 20 minuta. Dok se krompir peče promešajte ga varjačom, da se svi delovi dobro ispeku.

Zatim napravite soseve, dok se krompir peče.

Najpre spremite crveni sos. U šerpici zagrejte maslinovo ulje kome ste dodali izgnječeni čen belog luka na srednje jakoj vatri. Posle 2-3 minuta izvadite beli luk, i dodajte slatku papriku, i posle pola minuta prženja dodajte brašno i sve dobro promešajte. Zatim sipajte kuvani paradajz, pa toplu vodu i sve dobro promešajte. Smanjite temperaturu, dodajte soli i sirće, i kuvajte dok se sos ne zgusne uz stalno mešanje. Sos ne treba da bude previše gust.

Ajoli ćete napraviti tako što ćete žumancetu u činiji dodati so, limunov sok i senf. Sve dobro promešajte žicom za mućenje, i onda postepeno u tankom mlazu dodavajte ulje dok sve vreme energično mešate sadržaj u činiji. Ako kojim slučajem smesa neće da se stegne, trebalo bi da po gustini bude slična majonezu, dodajte još jedno žumance koje ste malo zagrejali, ne stavljajte ga direktno iz frižidera. Na kraju umešajte beli luk i proverite da li je ajoli dovoljno slan.

Kad su krompirići ispečeni servirajte ih poređane po sosevima, zajedno sa belim lukom, ili ih poprskajte njima. Služite jelo odmah.

Zavirite i u ove recepte:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *