O meni

 

Kako je sve počelo? Nisam sigurna da je to baš tako ali ja uvek uzimam dva događaju kao ključne u mojoj blogerskoj karijeri. Prvi, ide daleko u prošlost, dobro ne baš previše daleko, to je dan mog venčanja kada sam dobila na poklon od muža Patin Veliki narodni kuvar. “Mojoj Ivani, da mi lepo kuva“, pisalo je na knjizi. Ne mogu da kažem da sam bila previše oduševljena poklonom, ali ta rečenica me je definitivno pratila u životu kao neki usud.

Onda je dosta vremena prošlo, čak smo se preselili i na drugi kontinent, dobila sam bebu, pa onda čekala drugu, i u prilično delikatnom stanju odbijala da jedem razne stvari, posebno neukusan hleb koji smo kupovali u obližnjoj prodavnici. Jednog dana u očaju sam rešila da ga sama napravim. Nabavila sam neke knjige, kao i materijal i alatke, i počela da mesim i pečem hleb koji je bio toliko superiorniji od onog kupovnog da mom oduševljenju nije bilo kraja.

Kako sam pravila nove i nove vrste hlebova pokušavala sam da ih zabeležim na fotografijama, i tako su se našle moje dve velike strasti – kuvanje i fotografisanje.

Onda je počelo istraživanje i druge hrane, više ili manje uspešno. Najpre sam pravila ona klasična, veoma popularna jela, i tu sam shvatila da su stvarno izuzetna. Međutim, ono što me je jako obradovalo jeste to da sam sama mogla da napravim nešto što po kvalitetu parira kuhinjama boljih restorana. Važno je izabrati dobar recept, nekad ni to nije lako, ali ja sam ih pronalazila, i želela sam da ih delim sa drugima.

Kada vaša nepca dožive katarzu konzumiranjem nekog savršenog jela, nema više nazad. Vi pokušavate iznova da doživite taj osećaj stalno nešto petljajući po kuhiji, i znate šta, to mesto će vam uskoro biti omiljeni deo doma. Tada nema više onog pitanja iz očaja Šta da spremim danas za ručak, vi ste puni ideja, jer toliko stvari čeka da bude isprobano.

Ako mene pitate, kuvanje je definitivno najkreativniji posao u kući, ako već svaki dan morate da se bavite time onda učinite da vam to bude zabava i da uživate u tome. Čak će i vaša porodica i prijatelji imati koristi od toga. Na kraju ishrana govori puno i o vašoj kulturi življenja.

Za dobro jelo najvažnije su dve stvari: kvalitetni sastojci i dobre tehnike. Što se tiče ovog drugog to razvijate stalnom praksom i to će vam pomoći da od par sastojaka, recimo ostataka iz frižidera, napravite sjajna jela za veoma kratko vreme. Kvalitetne i zdrave sastojke nije lako naći, zato sam počela da gajim povrće i začinsko bilje u svom malom gradskom dvorištu i ne ide mi uopšte loše. Iskreno, veoma uživam u tome.

Moja mala gradska bašta
Moja mala gradska bašta

U početku nisam imala jasnu ideju šta tačno želim pisanjem bloga, a onda sam kasnije shvatila da veoma volim da delim lepe stvari sa drugim ljudima, i želim da im pokažem da sa malo novca mogu sebi da priušte luksuz dobre hrane. Možda ne možemo da platimo neku skupu garderobu, nameštaj ili egzotična putovanja, ali možemo da uživamo u vrhunskoj hrani koju smo sami pripremili, i super se osećamo zbog toga.

Pored bloga moje recepte i članke ćete naći u gastronomskom časopisu Mezze. Takođe, volim da pišem i o stvarima u Americi koje fasciniraju prosečnog Evropljanina, neke od mojih članaka možete da nađete na vebsajtu B92 i Politike.

Ne zanemarujem ni domaću kuhinju, zapravo tek sam počela da je stvarno razumem i cenim spremanjem internacionalnih jela. Da bi i drugi ljudi saznali o njoj pišem blog na engleskom, Dolce fooda, sa receptima domaće kuhinje. New York Times je na svom vebsajtu objavio dva recepta sa mog bloga, a i čuvene Rafaelo kuglice su objavljene u Baltimore Sun-u kao pobednički božićni kolač.

Možete da se družite sa mnom i na mojoj Facebook stranici gde sam dosta aktivna.

Da napomenem da sam u početku pisanja bloga dosta koristila američke mere u receptima, kao što su šolje. Ukoliko na njih naiđete ovde ćete naći konvertovanje američkih mera u naše. Moja rerna je dosta jaka tako da imajte to na umu kad pečete po mojim instrukcijama.

Napravila sam i jedan mali gastronomski englesko-srpski rečnik koji će vam pomoći da se bolje snalazite sa stranim receptima.

Imate i kulinarski rečnik, koji stalno proširujem, gde možete da saznate više o nekim manje poznatim namirnicama.

Ako vam se dopadaju moje fotografije, moj portfolio možete da pogledate ovde.

Moje YouTube video recepte pronađite na ovoj stranici.

I na kraju moram da napomenem moje najbliže i najmilije, brižnog i kreativnog muža, nestašnu decu, sina (8 godine) i ćerku (6 godine), sa kojima živim u Baltimoru.

Ivana Lalicki

6 Comments

  1. Ivana- svaka cast majstorice.Ista se stvar desila i meni u vezi sa hlebom, tako da nas dvoje mladih sedamdesetogodisnjaka uzivamo u domacem mesenju i kuvanju iako je moj muz Juznjak iz Georgije, a pecanje i povrtnjak su mu glavni izvor zadovoljstva. Milica

    1. Milice, baš lepo što ste se javili. Evo, ja sam upravo zalila baštu, drugi put danas, kod nas je baš velika vrućina. Vaše godine su idealne za razne hobije, uživajte u njima. Veliki pozdrav iz Baltimora, Ivana

  2. Ivana, hvala ti puno što si za mene otkrila nove recepte !Brašno od badema za mene je pravo otkrovenje !
    Maja

    1. Kristina, to je zato što sam zaključala sadržaj na mom blogu. Mnogo njih je kralo moje fotografije, pa i čitave stranice, umesto da ih tužim ja sam zaključala svoj blog. Da ne pominjem da te iste fotografije sa bloga negde naplaćujem, dakle neko ih kupuje, pa prema tome nije u redu da ih drugi kradu i to za komercijalne potrebe. Ako želiš da sačuvaš recept možeš da koristiš opciju screenshot, koristi snipping tool, malo je lošijeg kvaliteta al za recept je ok. Osim toga, uvek možeš da dođeš na blog i pogledaš recept.

Leave a Reply

Your email address will not be published.