Juneći gulaš, nostalgični nedeljni ručak

Najavila sam mužu pre par dana da će u nedelju imati goveđi gulaš za ručak. Uskoro mu je rođendan pa mu spremam jela koja znam da voli. Doduše to nije onaj guveđi gulaš aka Boeuf Bourguignon po receptu Džulije Čajld, već naš domaći, koji se primio širom centralne Evrope, a svi znamo da je potekao iz Mađarske. Mnogo se lakše pravi, a opet je savršenog ukusa. Kako je samo meso fino mekano, a tek sos, začinjen baš kako treba. I ne samo to, ovaj gulaš pripada onoj vrsti jela koje kad probate imate osećaj kao da ste doživeli povrtak u detinjstvo, kada je sve bilo lepše i jednostavnije.

A nostalgija me radi ovih dana. Vreme je izuzetno lepo, čak je i svetlost nekako zlatna, nekad imam osećaj kao da proživljavam neko drugo pozno leto koje se desilo mnogo godina ranije. Kažem mužu kako bih volela da se bar na trenutak vratim u to neko ranije doba, da ponovo doživim to iskustvo, znam da je iracionalna ideja, ali osećaj je stvaran. Šta misliš, možda se izmisli neka mašina za putovanje kroz vreme, ili verovatnije neka pilula? Ali, kako i gde da se vratim u nešto što je moje maglovito sećanje ulepšalo ko zna koliko puta.

I bi u nedelju ručak sa goveđim gulašom, i moram da priznam da je izazvao veliko uzbuđenje za stolom, neki su tri puta punili tanjir. Na kraju, jedan tako obilan ručak je tražio i jedan dobar odmor. Pridružila sam se mužu u dnevnoj sobi koji je leškario na kožnoj sofi, na kojoj sam inače zabranila bilo koji drugi položaj tela osim sedenja. Na televiziji je bila utakmica američkog fudbala, i ne, nije me zainteresovala da je gledam, ali osećaj je bio kao nekad – mogla sam da vidim moje roditelje kako odmaraju posle ručka uz upaljeni televizor, dok smo mi deca morali da budemo tihi ili još bolje da se negde izgubimo. Setih se da kažem ćerci da mi skuva kafu, hoću još malo da budem u koži svojih roditelja.


Ako volite slična jela probajte i:


Goveđi gulaš

  • vrsta mesa – možete da koristite ribić, meso sa kolenice, ili sa lopatice ili buta. Meso se dugo kuva, pa i ono žilavije će da odmekne. Obično ćete naći u prodavnici već isečeno meso, i često je znatno jeftinije od junećih odrezaka.
  • luk – ovo je pored mesa najvažniji sastojak, možete slobodno da ga stavite puno, čak i da bude u razmeri sa mesom 1:1.
  • prilog za gulaš – može da dođe u obzir razna testenina, najbolje ona sa jajima, kao što su flekice, makarone, ovo na slici su široki rezanci od testenine za lazanje:) Zatim, pire krompir, kuvani krompir i knedle, knedlíky, koje sam jela u Češkoj, i koje ću morati uskoro da pravim.
  • zaprška – ja je ne stavljam, jer pored testenine ne ide da dodajem još i brašno u sos. Ukoliko želite gušći sos stavite manje supe/vode, i više luka.
  • vino – jedva sam se uzdržala da ne dodam vino gulašu, ali nije loše da to ponekad učinite. Uz gulaš je najbolje da služite neko jače vino kao što su Cabernet Sauvignon, Merlot ili Bordeaux.

sastojci:

1kg junećeg mesa, iseckanog na veće kocke

So i biber prema ukusu

2 kašike maslinovog ulja

700g luka, iseckanog na rebra

2 lovorova lista

1 kašika marjorama ili origana

2 kašike slatke mlevene paprike

1/4 kašičice ljute mlevene paprike, opciono

600ml goveđe supe ili vode

3 kašike koncentrovanog paradajza

za služenje:

testenina sa jajima ili pire krompir

priprema:

Natapkajte meso papirnatim ubrusom, posolite i pobiberite. U šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Pržite meso iz par tura dok ne pobraoni sa obe strane.

Izvadite meso i u šerpu stavite iseckan luk, dinstajte ga dok ne postane staklast. Dodajte mu lovorov list, marjoram/origano, i na kraju mlevenu papriku. Posle jednog minuta dodajte isprženo meso, a zatim supu/vodu. Dodajte koncentrovan paradajz i kuvajte sve dok supa ne počne da ključa. Smanjite temperaturu i na tihoj vatri kuvajte gulaš 2 sata, i to poklopljenog. Poslednjih 30 minuta kuvanja sklonite poklopac da se sos zgusne. Probajte jelo da vidite da li treba da mu se doda so i biber. Takođe posle 2 sata kuvanja proverite i da li je meso dovoljno meko.

Služite gulaš odmah uz testeninu ili pire krompir, kao i kiselu pavlaku.


Zavirite i u ove recepte:

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *