Kako da dobijete savršene krmenadle

Kako da dobro spremite krmenadle

U mojoj kuhinji krmenadle su ponovo in, kao i svinjetina. Ne, nisam posebno originalna, ko se malo više bavi hranom sigurno je primetio da svinjetina postaje sve privlačnija Amerikancima. Potražnja za svinjetinom je sve veća, i dešava se nešto vrlo neobično, a to je da po prvi put u zemlji hamburgera svinjetine preti da bude popularnija od govedine. Verujem da je glavni razlog tome rast populacije iz Latinske Amerike koji su inače veliki ljubitelji svinjetine. Tu su i razni pokreti povratka iskonskoj ishrani, koji podrazumevaju izbor kvalitetnog smesa, često se ispoljavaju u bavljenju lovom ili otvaranju hipsterskih restorana u kojima dominira meso. Možda je samo nostalgija u pitanju, povratak u doba kada su muškarci bili muškarci:)

Nažalost ja sam za života pojela puno osrednjih krmenadli, što onih kojih sam ja pravila, to onih koji su drugi pripremali. Mislim da generalno žene ne vole toliko meso kao muškarci, i stoga su manje uspešne u njihovoj pripremi. Opet naši muškarci slabo borave u kuhinji, tako da se kod nas nikada nije razvio taj kult pripreme mesa kao u Americi.

Najveći problem, kao što svi znate, jesu krmenadle koje su suve i prepečene, i ceo ovaj post ima za cilj da vam pokaže kako da do toga ne dođe. Sva ova pravila mogu da se primene i za druga mesa. U pitanju je priprema mesa na šporetu, ne na roštilju niti u rerni.

sveže krmenadle

Kad je u pitanju priprema mesa najvažnije su dve stvari a to je kvalitet mesa i tehnika pripreme istog. Ako se malo bolje razumete u pripremu mesa već znate da ako je meso kvalitetno nema potrebe da ga stavljate u marinade, ili koristite začine, već su dovoljni samo so i biber.

Ova priprema mesa je drugačija od klasične, jer se meso u tiganju prevrće više puta, i moram da priznam da ta tehnika daje dobre rezultate. Ovog puta sam koristila bobice kleke (Juniper), slabo poznat začin kod nas, što je šteta jer može lako da se nabavi, i zanimljivog je ukusa.

krmenadle

 

Evo par saveta kako da dobijete dobro ispržene krmenadle:

– Kupujte krmenadle deblje i sa koskom, one tanje se lako isuše tokom prženja, a koska je tu da uspori proces termičke obrade.

– Izvadite meso iz frižidera bar 30 minuta pre prženja, zagrejano meso će se ravnomerno peći.

Natapkajte meso papirnatim ubrusom, tako uklanjate nepotrebnu tečnost, ako ne želite da dobijete kuvano već isprženo meso.

Utrljajte krupnu so i i krupno mleven biber u meso, zatim ga premažite uljem. I nemojte da štedite na količini.

–  Nemojte da uklanjate masne delove sa mesa, ta masnoća daje sočnost mesu tokom prženja. Uklonite je kad meso budete služili.

Najbolji začini i začinsko bilje koji idu uz krmendalu su: timijan, beli luk, žalfija, ruzmarin, bobice kleke i seme komorača.

Obavezno pržite meso u tučanom tiganju.

Kad su krmenadle gotove uvijte ih u aluminijumsku foliju, i neka u njoj odstoje 5-10 minuta, tako će se sokovi u mesu dobro distribuirati. Ovo pravilo možete da primenite i na druga mesa.

Lista priloga koji najbolje idu uz krmenadle izgleda ovako: pire krompir, dinstana repa, restovani krompir sa paštrnakom i repom, složenac od krompira i komorača, pire sa jabukama i paštrnakom, brokoli i prokelj iz rerne.

 

Savršene krmenadle

Kako da dobro spremite krmenadle


Sastojci:

3 krmenadle sa koskom

So i biber prema ukusu

1 kašika maslinovog ulja

1 kašika istucanih bobica kleke, opciono

1 kašika putera

2 velika čena belog luka, izgnječena

4 grančice timijana

 

Priprema:

Pripremite meso pre nego što ćete ga ispržiti, izvadite ga iz frižidera na vreme, natapkajte papirnatim ubrusom, u njega utrljajte so, biber i istucane bobice kleke, i premažite ga maslinovim uljem.

Posle pola sata zagrejte veliki tučani tiganj na srednje jakoj vatri. Kad je dobro zagrejan u njega stavite meso da se prži. Posle 2 minuta okrenite kremenadle, pa za dva minuta ponovo ih okrenite, i tako ih prevrćite sve dok se na njima ne napravi tamno braon korica tj. ne budu ispržene, 8-12 minuta, zavisi od debljine mesa. Takođe, pecite i ivice.

Kad su krmenadle gotove uvijte ih u aluminijumsku foliju. U tiganj u kome su se pržile stavite puter, beli luk i grančice timijana. Na srednjoj temperaturi pržite začinsko bilje dok ne pusti aromu. Vratite ponovo meso u tiganj da pokupi sos, ili sos prelijte preko krmenadli uoči služenje.


 

Summary
recipe image
Recipe Name
Savršene krmenadle
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

5 Comments

 1. Ne verujem da cu ikada zavoleti meso, jednostavno meso nije my coup of tea. Ali, moja jaca polovina voli dobar komad mesa, tako da se i kod nas barem jednom nedeljno spremi nesto konkretno. I on tvrdi da za krmenadle ne treba nikakva marinada, vec so i biber. I da ima apsolutno mora da bude malkice ‘belog’ na krmenadli.

  1. Pa bolje je ređe spremati meso, ali birati kvalitetnije, nego obrnuto. Muškarci obožavaju meso, retko se nalazi vegeterijanac među njima. Bila je ranije teorija o ishrani prema krvnim grupama, navodno ko je nulta grupa ne može da živi bez mesa… ta sam.

 2. Volim meso, ali nisam baš preterano vična u pripremi. Ono što mi je sigurica uvek i za sve namene je svinjski vrat. Pečen ucelo, pečen u šniclama, kuvan u čorbastim jelima.

  S tim u vezi, za krmenadle sam čula i zapamtila jedan savet – treba birati one tamnije boje, veće i prošaranije, jer su bile bliže vratu. Ceo taj komad od kog se seku krmenadle je povelik, a njegov početak i kraj se dosta razlikuju. Što više idemo ka kraju, to su šnicle manje, svetlije, manje prošarane masnoćom i biće suvlje/tvrđe.

  1. Majo, imam problem sa prepoznavanjem komentara na vebsajtu, tvoj sam tek sinoć kasno videla na drugom kompjuteru.
   Nije loše što si pomenula izbor mesa za krmenadle, ioko sam namerno izbegla da pomenom to. Problem je u tome što ja ne znam kako se kod nas seče meso, a znam da se razlikuje od američkog načina. Podsetila si me da stavim sliku svežeg mesa, što sam potpuno zaboravila. Taj komad mesa se zove Rib Chop.

   Sasvim si u pravu što se tiče masnoće u mesu, ona je najmanja kad se krene ka butu, i tu se seku krmenadle bez koske. Našla sam ovaj tekst na engleskom koji lepo objašnjava koji delovi mesa se seku za krmenadle i kako oni izgledaju

Leave a Reply

Your email address will not be published.