Rolat sa bundevom koji će vam obeležiti ovu jesen

Ukoliko niste imali priliku da probate ovaj fenomenalni američki rolat sa bundevom, onda to morate da učiniti čim pre. Sada je inače idealna sezona za njegovo pravljenje i degustiranje, kada ga budete probali doživećete savršenu eksploziju mirisa i ukusa jeseni.

Tome je svakako najviše kriva mešavina najlepših začina za kolače u koju idu cimet, muskatni oraščić, đumbir i karanfilić, i koja se ovde u jesen ubacuje u sve što je slatko, i naravno, ima bundevu kao sastojak. Tu mešavinu za kolače iliti pumpkin pie spice (recept je u Američkom kuvaru, str. 188), koju je naročito popularisao lanac kafeterija Starbaks, ćete naći u čuvenoj piti od bundeve, u torti od šargarepe (Američki kuvar, str. 176), mafinima sa bundevom, slatkom hlebu sa tikvicima, u božićnim medenjacima, u napitku pumpkin pie spice latte, itd. 

Ima još jedan bitan detalj koji doprinosi divnom ukusu ovog rolata a to je krem, iliti frosting, od krem sira. On se pravi od krem sira “Filadelfija”, putera, šećera u prahu i vanile, i moram da priznam da je apsolutno neodoljiv. Pronaćićete ga u brojnim američkim kolačima i tortama, recimo u torti “crveni somot” (skoro sam napravila video kako se pravi i dekoriše), torti od šargarepe, u kolibri torti, a krasi i razne kapkejkove, kao ove sa bundevom. Ipak, nekako se najbolje slaže sa bundevom, tako da se veoma često kombinuju zajedno, pored ovog popularnog rolata ovaj kombo ćete naći i u piti od bundeve sa krem sirom (Američki kuvar, str. 158), u mafinima sa bundevom punjenim kremom, koji veoma podsećaju na one iz Whole Foods-a (Američki kuvar, str. 30), kao i u slatkom hlebu od bundeve. 

Da ne zaboravim, Američki kuvar je trenutno na jesanjem popustu, do kraja oktobra, pa iskoristite šansu da ga nabavite i uživate u raznim đakonijama, kojih nema na blogu. Takođe, time učestvujete u nagradoj igri, detalje pogledajte ovde.

Rolat sa bundevom 8 (1 of 1)

Miholjsko leto

Pričala sam već ranije kako su jeseni u Severnoj Americi lepe, dugo traju i nisu hladne, a ono što je stvarno posebo jesu prelepe boje lišća na krošnjama drveća. Kad se pomešaju te intezivne tople boje sve počne da isijava, pogotovo ako odete negde u prirodu, bićete fascinirani prizorima punih najlepših boja. Pre neki dan sam u razgovoru sa prijateljem, koji je prirodnjak, rešila misteriju zašto su jeseni ovde lepše nego u Evropi, pa i u Britaniji, odakle je prijatelj. Ovde tokom jeseni nema puno kiša, suvo je, tako da lišće pre nego što opadne ima vremena da menja boje i da se “šepuri” na drveću. Ipak, ovde u Americi nemaju tako lepa i rana proleća kao u Evropi.

Dakle, ovde miholjsko leto traje od septembra do novembra, i zovu ga indijansko leto. Setila sam se skoro jedne stare francuske pesme, koja se tako zove, “indijansko leto”, slušala sam je ponovo, i dalje je tako lepa. Čak sam se malo zabavljala pokušavajući da je prevedem na srpski, dosadilo mi je više prevođenje sa engleskog, uželela sam se francuskog jezika. Veoma me je podsetila na roman Buđenje (The Awakening) američke spisateljice Kejt Šopen, koju smo ovog meseca čitali u okviru kluba knjige. Interesantno mi je kad pronađem popularna stara američka dela, ovo je napisano na samom kraju 19. veka, koja su kod nas pa skoro nepozanta. Proverila sam, postoji prevod ove knjige na srpskom jeziku. Temom podseća na roman Gospođa Bovari, ali je prilično originalna knjiga. Meni se najviše svidela atmosfera knjige, puna simboličnih detalja, iako je u pitanju vrlo jednostavan stil pisanja, a i knjiga je kratka. Dešava se u Luizijani, delom na obali Meksičkog zaliva, delom u Nju Orleansu, u kreolskoj zajednici, doseljenika iz Francuske. Kada se knjiga pojavila izazvala je dosta polemike, verovatno ni danas ljudi nisu ravnodušni na ponašanje glavne junakinje, ipak ovaj roman je vredan pažnje i preporučujem vam da ga pročitate.

Rolat sa bundevom 9 (1 of 1)

Miholjsko leto (L’été indien)

Žo Dasen

Znaš, nikada nisam bio tako srećan kao tog jutra.

Šetali smo se plažom koja podseća na ovu,

Bila je jesan, čarobna jesen,

Sezona koja postoji samo na severu Amerike.

Ovde je zovu miholjsko leto,

A u stvari bilo je sasvim naše.

Ti si bila u dugoj haljini koja podseća

Na akvarele Mari Lorensan,

I sećam se, dobro se sećam

Šta sam ti rekao tog jutra,

Ima tome godina, vek, večnost…

Ićićemo gde god i kada god poželiš

I dalje ćemo se voleti, iako je ljubav prošla.

Ceo naš život će biti kao to jutro

U bojama miholjskog leta.

Danas sam tako daleko od tog jesenjeg jutra,

A kao da sam tamo. Mislim na tebe –

Gde  si? Šta radiš? Da li i dalje postojim za tebe?

Posmatram talas koji nikada neće dopreti do peščane dine,

Podseća me na mene dok ležim na pesku,

I sećam se, sećam se plime koja narasta

Sunca i sreće koju je nosilo more,

Ima tome večnost, vek, godina…

Ićićemo gde god i kada god poželiš

I dalje ćemo se voleti, iako je ljubav prošla.

Ceo naš život će biti kao to jutro

U bojama miholjskog leta.

Rolat sa bundevom 6 (1 of 1)

Rolat sa bundevom (Pumpkin Roll)

Rolat sa bundevom 2 (1 of 1)


Sastojci za koru:

100g brašna

Prstohvat soli

1 3/4 kašičice pumkin pie začina (mešavina cimeta, oraščića, đumbira i karanfilića u prahu)

1/2 kašičice praška za pecivo

1/2 kašičice sode bikarbone

3 krupna jajeta, na sobnoj temperaturi

150g šećera

1 kašičica ekstrakta od vanile

150g pirea od bundeve iz konzerve ili ga sami pripremite (ispeče se bundeva a onda izblenda, kako da napravite pire od bundeve pogledajte ovde)

Sastojci za krem:

225g krem sira Filadelfija, na sobnoj temperaturi

90g putera, na sobnoj temperaturi

130g šećera u prahu

1 kašika ekstrakta vanile

Prstohvat soli

Priprema:

Najpre napravite koru. Pripremite veliki plitak pleh dimenzija 44 x 28 x 3 cm. Obložite ga papirom za pečenje, ali ostavite ivice malo duže da bi mogli da prenesete koru kada je gotova.

Zagrejte rernu na 190C (375F).

U jednoj činiji pomešajte prosejano brašno, so, pumkin pie začin, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.

Mikserom mutite jaja i šećer dok se smesa ne utrostruči. Zatim u nju spatulom ili varjačom umešajte ekstrakt vanile, pire od bundeve i smesu sa brašnom. Ovu smesu ravnomerno rasporedite po plehu i stavite da se peče u zagrejanoj rerni. Pecite koru 12-13 minuta. Kada je kora ispečena izvadite pleh iz rerne, pa onda koru zajedno sa papirom za pečenje, a zatim je odmah pažljivo zarolajte zajedno sa papirom, i ostavite tako dok se ne ohladi. Na ovaj način kora neće pucati.

U međuvremenu napravite krem tako što ćete mikserom mešati omekšali krem sir i puter sa šećerom u prahu i ekstraktom vanile.

Odmotajte ohlađenu koru i po njoj ravnomerno rasporedite krem, ali ne do samog kraja na mestu gde se rolat završava. Dok ponovo rolate koru sa kremom skidajte papir za pečenje sa kore. Zatim rolat ostavite u frižideru na par sati. Pilikom služenja pospite ga šećerom u prahu.

Rolat sa bundevom 3 (1 of 1)

Summary
recipe image
Recipe Name
Rolat sa bundevom (Pumpkin Roll)
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

8 Comments

  1. Divan rolat! Kora je socna i ukusna. Ja sam dodala i kasiku oraha, ipak smo u Srbiji. Preporucujem ga svima koji vole sir u kolacima i ljubitelji su manje slatkih, a opet ukusnih kolaca. Inace, u septembru sam bila na odmoru u Sloveniji. Oni dosta koriste sir pri pravljenju deserata. Posebno mi se dopala torta sa jabukama, cimetom, orasima i filom od sira.

    1. Super! Potpuno sam zaboravila na taj detalj da kod nas nisu navikli na sir u slatkim stvarima. Sviđa mi se taj dodatak oraha u koru, i ovde kombinuju bundevu sa pikanima, oni su slični orasima. Baš ću da pogledam koja je to slovenačka torta.

  2. Volim bundevu u slakim i slanim kombinacijama i ovaj cu recept svakako probati. Blog Vam je mnogo dobar. Inspirativan

  3. Evo mene opet. Ljude stalno treba podsecati na ovaj rolat. Nosila sam ga na neko druzenje prosli vikend i svi su bili iskreno odusevljeni, deca, odrasli, svi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *