Praznični jevrejski Hala hleb (Challah)

Challah

Hala hleb isključivo koristim kada pravim francuski tost, aka fensi prženice, i ovo je uvertira za njihov recept koji vas čeka uskoro. Ovaj hleb ima da se kupi u prodavnicama pristojnog kvaliteta, ali možete i sami da ga napravite, ne traži posebno iskustvo, osim malo više strpljenja. Pored francuskog tosta, hala hleb je dobar za pravljenje poslastica koju ovde zovu bread pudding, ali možete da ga jedete i uz puter i džem.

Ovo nije premijera hala hleba na blogu, već od ranije ovde možete naći recept za hibridni hleb Babka-hala koji se filuje čokoladom i cimetom. Ono što mu daje poseban šmek jeste oblik pletenice. Jevreji ga prave u raznim svečanim prilikama i za Sabat, ima puno simbolike vezane za ovaj hleb. Postoji običaj da kada se pravi hala hleb komad testa se baci u vatru. Možete za njegovo pravljenje da koristite pletenicu od tri kraka, četiri, šest, pa i više.

Dok se ovaj hleb kod nas, ili kao brioš u francuskoj kuhinji, pravi obogaćen mlekom, jajima i puterom, Jevreji koriste samo jaja i ulje, zato što oni određenim danima jedu parve hranu, bez mleka i mesa.

Challah

Ono što me privuklo ovom hlebu jeste sličnost sa prazničnim hlebovima koji se prave u Istočnoj Evropi, pa i kod nas, u pitanju su česnica i slavski kolač. Negde i samo ime challah podseća  – u slovenskim jezicima taj hleb se zove kalač (kolač), od reči kolo (krug). I dalje se ne zna pouzdano da li su Jevreji Aškenazi preuzeli hala hleb od Evropljana ili je bilo obrnuto, tek ovaj hleb se prvi put pominje u pisanom dokumentu iz Austrije u 15. veku.

Hala hleb

Kada smo nedavno proslavljali srpski Božić u školi moje dece, spremila sam deci česnicu, pa i video kako se ona pravi i o našem Božiću. Kako sam ušla, unela sam miris hleba koji je još uvek bio topao, i dok je bio obmotan krpom rekla sam deci da mogu da ga pipnu i osete toplinu. Odjednom je učionicu preplavila ogromna radost. Deca su jela hleb sa tolikim entuzijazmom, da sam se pitala da li je to zbog toga što retko mogu da jedu domaći kvalitetan hleb (u Americi su generacije odrasle na očajnom hlebu), ili je u ljudskoj prirodi da voli hleb – hiljadama godina ljudima je hleb bio osnovna hrana, i naučili su da mu se raduju, jer hleb znači život.

 

Hala hleb

Hala jevrejski hleb 6-1

Recept za ovaj hleb je preuzet odavde. Odličan je.


Sastojci:

520g brašna

1 kašika suvog kvasca

1 1/2 kašičice soli

2 jaja, na sobnoj temperaturi

4 kašike meda

200ml tople vode

6 kašika ulja

 

1 jaje, umućeno, za premaz

1 kašičica semena od maka ili susama

 

Priprema: 

U toplu vodu stavite kvasac i kad on počne da bubri posle par minuta u to umešajte med, ulje i umućena jaja. Ovu smesu ćete posebno dodavati brašnu kome ste dodali soli. Mesite testo ručno, u multipraktiku ili mikserom za testo. Pošto ste dobro umesili testo, oblikujte ga u loptu i stavite u nauljenu posudu da nadođe, oko jedan sat. Pokrijte testo plastičnom folijom.

Kad se testo naraslo podelite ga na četiri dela i od svakog napravite oble izdužene krake od kojih ćete praviti pletenicu. Ti komadi testa treba da budu iste dužine, deblji u centru, tanji pri kraju. Pokrijte testo plastičnom folijom i sačekajte 15 minuta da nadođu.

Napravite pletenicu od testa, najbolje da pogledate ovde kako da to uradite. Zatim stavite testo u nauljani izduženi pleh za hleb. Pokrijte testo i čekajte 1 1/2 do 2 sata da testo nadođe.

Pre nego što ga stavite u rernu premažite hleb umućenim jajetom i pospite ga makom. Pecite hleb u prethodno zagrejanoj rerni na 190C (350F), oko 25 minuta.

Pošto je hleb ispečen izvadite ga iz pleha i ohladite.

 


Hala jevrejski hleb 7-1

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Hala hleb
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Zavirite i u ove recepte:

4 Comments

  1. Kako decu nece preplaviti radost, kad vecina njih nikad nije ne probala pravi domaci hleb? Svaka cast i za video i za ovakve recepte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.